So6ieski Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 witam, mam laptopa HP pavilion z vistą, który notorycznie bardzo się nagrzewa. posiadam program SpeedFan, który podaje, że temperatura płyty głównej(temp 1) wynosi 70C, a temperatura rdzenia procesora (core) aż ponad 80. Problem w tym, że przez większość czasu w ogóle nie słyszę żeby chodził jakikolwiek wentylator, dodatkowo gdy komputer jest nawet skrajnie nagrzany, to sam się nie wyłącza. Próbowałem znaleźć w Biosie informację na temat tego, przy jakiej tempereaturze laptop sam się ma wyłączyć ale nic nie znalazłem... Ogólnie mam pytanie, czy da się ręcznie, samemu włączyć wentylatory kiedy się chce? albo choć ustawić większą częstotliwość ich włączania? pozdrawiam Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Nie podałeś jakie dokładnie oznaczenie ma ten Pavilion co trochę utrudnia pomoc. Znalazłem w necie informacje że w BIOS-ie może być opcja która wymusza ciągłą pracę wentylatorów http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware/Pavilion-dm1z-new-BIOS-quot-Fan-always-on-quot/td-p/812135 . Nie zmienia to faktu że laptopa trzeba będzie rozkręcić i wyczyścić żeby zbić temperatury. Operacja może być dość skomplikowana jeżeli nie ma prostego dojścia do wiatraków z dołu laptopa. Jak podasz oznaczenie być może w necie znajdziemy instrukcję rozbierania takiego komputera. Odnośnik do komentarza
So6ieski Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Mój model to Pavilion dv7, nie wiem czy to o to chodzi czy trzeba podać coś jeszcze? W moim BIOSie nie ma nic o wentylatorze, żadnej opcji "Fan". Z tego co wiem musiałbym zaktualizować BIOSa ale nie bardzo wiem jak. Można prosić o pomoc? Gdzie mam znaleźć aktualizacje i jaką wybrać (jeżeli jest kilka do wyboru)? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Mój model to Pavilion dv7, nie wiem czy to o to chodzi czy trzeba podać coś jeszcze? To tylko oznaczenie serii. Musi być coś jeszcze - zapodaj dane dokładnie Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Przy seriach HP Pavilion dv6, dv7, żeby dostać się do wentylatora trzeba go całego rozkręcić i wyjąć płytę główną dopiero można go wyczyścić. Nie ma innej możliwości. EDIT: Kolego jak chcesz masz tutaj małego tutka http://www.insidemyl...laptop-guide-3/ Tylko będą Ci potrzebne oprócz gwiazdkowych śrubokrętów, torxy, HP jest specyficzne co do tego Odnośnik do komentarza
So6ieski Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 sprawę czyszczenia musze odłożyć na później bo teraz nie mam warunków... a co z tym BIOSEM? jak mogę go uaktualnić? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Najpierw wyczyść komputer a z BIOS-em spróbujemy później. Zresztą bez dokładnego podania modelu (może z dołu pisze, chociaż powinno pisać koło ekranu LCD najwyżej zrób zdjęcia komputera i tu wrzuć linki) nie znajdziemy tego BIOS-u. Odnośnik do komentarza
McKrecio Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Niedawno czyściłem komputer w którym wiatrak nie pracował bo zablokował się kurzem. Wymuszenie obrotów w takim przypadku nie zda się na nic. Normalnie bym proponował wyciągnięcie kłaków wąska końcówką odkurzacza, oczywiście po zablokowaniu łopatek wykałaczką/szpilką (żeby nie spalić płyty), ale w tym modelu jedyna droga to przez radiator... Zależy co wolisz: czy czekać aż się spali, jednak rozkręcić, czy ryzykować wygięciem blaszek. Post pisany prawdopodobnie chwilę po powrocie z baru. Przepraszam za jego treść. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Widze, ze wszedzie Cie pelno ; Normalnie bym proponował wyciągnięcie kłaków wąska końcówką odkurzacza, oczywiście po zablokowaniu łopatek wykałaczką oczy wykalaczka sobie zablokuj i klaki z nosa wyciagnij. Ty juz mnie nawet nie denerwujesz tylko smieszysz. Moze pociagnac jeszcze spirytusem salicylowym? Pracuje ktos z rodziny w drogeri? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi