KiecolPB Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Cześć, krótko zwięźle i na temat. Wczoraj surfowałem po internecie i wyłapałem ukasha, Malwarebytes Anti Malware, Hitman Pro oraz bawienie sie w OTL'u nie pomogło. Mógłbym prosić o pomoc? Logi: OTL.txt Extras.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 bawienie sie w OTL'u nie pomogło Na czym polegała "zabawa", co robiłeś? 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [RpcPing] C:\Documents and Settings\Mateusz\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\1395\RpcPing.exe () O4 - HKCU..\Run: [GarenaMessenger] "C:\Programy\Garena Plus\GarenaMessenger.exe" File not found DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Programy\Garena Plus\x86\tcpiphlp.sys -- (tcpip helper) DRV - File not found [Kernel | Auto | Stopped] -- System32\Drivers\Scutum50.sys -- (Scutum50) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\RT2860.sys -- (RT80x86) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Programy\Garena Plus\Room\safedrv.sys -- (GGSAFERDriver) :Files C:\Documents and Settings\Mateusz\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\1395 C:\Documents and Settings\Mateusz\Dane aplikacji\hellomoto C:\Documents and Settings\Mateusz\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\73yoa3xp.default\searchplugins\sweetim.xml :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Internet Explorer Toolbar 4.6 by SweetPacks, SweetIM for Messenger 3.7, Yontoo 1.10.02. W Firefox w Dodatkach powtórz usuwanie Yontoo. W Google Chrome zmień stronę startową ze home.sweetim.com. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C. 4. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania AdwCleaner z punktu 3. . Odnośnik do komentarza
KiecolPB Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Przeglądałem YouTube i chciałem się zarejestrować w usłudze Google AdSense, po przeniesieniu mnie z Wikipedii na "oficjalnego" polskiego bloga wyskoczyło to gówno, więc myślę że od tego. Yontoo w dodatkach już nie ma po usunięciu go poprzez Panel Sterowania. Korzystam z Mozilli Firefox nie z Google Chrome ale zrobiłem i tak to co zaleciłaś. OTL.Txt AdwCleanerS1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Pytałam co próbowałeś robić w OTL, gdyż Twoja poprzednia wypowiedź sugerowała operacje w tym programie. 1. Zmieniłeś stronę startową w Google Chrome, ale w międzyczasie śmieć SweetIM rozpanoszył się w innych miejscach. W opcjach w zarządzaniu wyszukiwarkami zmień domyślną ze SweetIM Search na cokolwiek innego + po tym usuń SweetIM Search z listy, ponadto w Rozszerzeniach odmontuj wtyki związanie ze Sweetem. 2. AdwCleaner nie wyciął SweetIM z preferencji Firefox. Zamknij tę przeglądarkę. Otwórz do edycji w Notatniku plik: C:\Documents and Settings\Mateusz\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\73yoa3xp.default\prefs.js W pliku tym wytnij linie browser.search.defaultenginename, keyword.URL oraz wszystkie spełniające warunek sweetim.*. Zapisz zmiany w pliku. 3. Dla potwierdzenia w/w zmian zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (bez Extras). . Odnośnik do komentarza
KiecolPB Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 A w OTL to wklejałem tylko skrypty które zobaczyłem na tym forum ponieważ myślałem że są uniwersalne. Co do Rozszerzeń w Google Chrome: Ech... nie masz żadnych rozszerzeń ( Czy chcesz przejrzeć galerię? "oraz wszystkie spełniające warunek sweetim.*" - wykonane "browser.search.defaultenginename, keyword.URL" - nie było nic takiego, oprócz: Nie będzie to ten wers podkreślony na czerwono? Przepraszam za to że pomyślałem że jesteś facetem, no ale pewnie już nie raz spotkałaś się z taką sytuacją. Log: OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Nie będzie to ten wers podkreślony na czerwono? Nie, browser.search.defaultenginename oraz browser.search.defaulturl to różne wartości. Chodziło mi o wycięcie: FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "SweetIM Search" Ale coś tu się zmieniło między ostatnim logiem OTL a aktualnym. Nie ma już tego widzialnego. Podobnie jak i rozszerzeń SweetIM w Google Chrome. Nie wiem skąd te różnice między logami, skoro ręcznie tego nie usuwałeś. W każdym razie zostało: 1. Dla kosmetyki preferencji Liska możesz usunąć z prefs.js to co podkreśliłeś na czerwono, bo to pusta wartość: FF - prefs.js..browser.search.defaulturl: "" Poza tym, nadal widać to: FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.sweetim.com/search.asp?src=2&crg=3.1010000.10011&q=" W pasku adresów Firefox wklep about:config, wyszukaj keyword.URL i z prawokliku zresetuj do poziomu domyślnego. 2. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Przeprowadź podstawowe aktualizacje oprogramowania: KLIK. Z Twojej listy zainstalowanych o które wersje mi chodzi: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216031FF}" = Java 6 Update 31"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.1 - Polish"{EE7257A2-39A2-4D2F-9DAC-F9F25B8AE1D8}" = Skype™ 5.8 To m.in. dziurawa Java jest przyczyną infekcji. PS. I jeszcze poboczny komentarz na temat pamięciożernego Gadu-Gadu 10. Sugeruję obejrzenie znacznie lżejszych alternatyw z obsługą sieci Gadu: WTW, Kadu, Miranda, AQQ. Opisy: KLIK. . Odnośnik do komentarza
KiecolPB Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zaktualizowałem wszystko i zrobiłem tak jak trzeba. A co do GG to zajmę się tym potem, dzięki za radę i za pomoc. Jak będę miał troche kasy to wspomogę forum, aż głupio by było się nie odwdzięczyć, nawet symbolicznie. Jeszcze raz dziękuje! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi