inzagh2 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Witam, podczas instalacji nowego systemu (win 7 64bit) jakiś wirus zjadł mi partycję, tak usłyszałem od informatyka, potrzebuje szybko odzyskać ten dysk, a on nie ma teraz czasu, więc polecił mi program partition magic, abym sam to zrobił, niestety za bardzo się na tym nie znam i proszę o pomoc, to jest około 100GB.. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Jak dokładnie ten wirus zjadł partycję? Tak się mówi jak się nie zna bądź nie chce ujawnić prawdziwego powodu awarii. Powiedz proszę czy to Ty instalowałeś Windowsa, kiedy partycja zniknęła (czy jej nie widzi instalator czy jak) i czy na tej partycji (i całym dysku) są jakieś dane które chcesz odzyskać. Proszę też podać dane dotyczące komputera w szczególności jaki jest dysk i zasilacz. Ostatnie pytanie to takie czy będziesz potrafić odpalić Ubuntu z LiveCD? Odnośnik do komentarza
inzagh2 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Nie ja instalowałem win, więc nie wiem, usłyszałem tylko taki tekst... Partycja nie wyświetla się w moim komputerze, ja nic z tamtad nie chce odzyskać bo i tak zmieniałem win.. Co do zasilacza to własnie niedługo będe go zmieniał, to jest 450W... Dane:DxDiag.txt Ten program to nie za bardzo, nawet nie wiem co to jest.. ale jak wytłumaczysz to może dam rade Odnośnik do komentarza
stanley50 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 bo i tak zmieniałem win... to może podczas instalacji partycja została usunięta Odnośnik do komentarza
Seweryn Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Witam, podczas instalacji nowego systemu (win 7 64bit) jakiś wirus zjadł mi partycję, tak usłyszałem od informatyka, potrzebuje szybko odzyskać ten dysk, a on nie ma teraz czasu, więc polecił mi program partition magic Skoro informatyk polecił ci partition magic to Ty mu poleć ten link bo jest nie na czasie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2332913.html Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Czyli Windows działa jak rozumiem z tego pliku diagnostycznego, ma dwie partycje C (30 GB) i D(108GB) i teraz trzeba odzyskać tą partycję tak? W takim razie daj screena z Zarządzania dyskami na którym było by widać jak rozłożone są partycje (coś podobnego do tego powinno być http://plom.pl/wp-content/uploads/2010/02/zarz%C4%85dzanie-dyskami-Windows-71.gif) Odnośnik do komentarza
inzagh2 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Potrzebuje odzyskać partycję E której jest około 100GB. C oraz D widzę lecz tej nie ma.. Gdzie mogę znaleźć zarządzanie dyskiem? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 W pole Uruchom w Menu Start (to takie na dole koło guzika wyłączania komputera) wpisz diskmgmt.msc i naciśnij Enter. Kiedy się załaduje wrzuć screena tego co zobaczysz. Odnośnik do komentarza
inzagh2 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 "F" to modem, a równocześnie pendrive Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Jeżeli nie masz na tej partycji nic ważnego i chcesz tylko odzyskać to miejsce to naciśnij prawym klawiszem myszki na to zielone w środku między patrycjami C i D. Nie wiem jakie tam będą opcje ale powinno być coś w stylu Nowa partycja lub Utwórz partycję lub Nowy dysk logiczny. Jak nie wiesz co zrobić zrób screena z otwartym menu kontekstowym tego zielonego pola. Odnośnik do komentarza
inzagh2 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Jak klikam na zielone miejsce to wyświetla się " nowy wolumin prosty tylko to jest... Zastanawiam się dlaczego nie mogę przypisać znowu literki E do tego dysku i jeszcze jedna sprawa ścieżki jakiejś NTFS nie przypisywać? jaki wprowadzić rozmiar jednostki alokacji? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 No teoretycznie tak to powinno być że to będzie nowy wolumin prostu który potem się stanie dyskiem logicznym na tej partycji rozszerzonej. Wiem że to skomplikowanie brzmi i teraz sam nie wiem czy trzeba utworzyć tam nowy wolumin prosty - żeby się nic nie stało partycji D. Ale jak masz kopie zapasową danych na partycji D to możesz ten wolumin prosty stworzyć. Odnośnik do komentarza
inzagh2 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Nie mam kopii zapasowej, nie mam jej nawet gdzie zapisac,chyba że czegoś nie rozumiem. Mimo to próbowałem stworzyć wolumin, ale wyskakuje że za mało dostępnego miejsca na dysku Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Na ten moment mi się pomysły skończyły ale jutro się zastanowię nad tym. Prawdopodobnie skończy się tak że trzeba będzie z poziomu GParted sformatować tą partycję logiczną i ją stworzyć jeszcze raz ale tak jak mówię dokładnie napiszę o tym jutro. Odnośnik do komentarza
inzagh2 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ok dzieki za zainteresowanie Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Myślę że można spróbować tak - zainstalować ten program http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html i za jego pomocą spróbować odzyskać tą partycję. Instrukcja jest tutaj http://www.partition-tool.com/partition-recovery-wizard/recover-lost-partition.htm jakby się nie udało to daj znać i wklej screena z partycjami które program widzi (podobnie będzie wyglądać do tego http://gallery.dpcdn.pl/ImageGalleryProxy.ashx?file=20110805154439_00.png&noBar=1 ). Jeżeli odzyskiwanie się powiedzie potem się tą partycję po prostu oczyści ręcznie. Odnośnik do komentarza
inzagh2 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Ok teraz dopiero jestem, miałem problem z wejściem na stronę... zaraz będe sprawdzał ok odzyskałem dysk wielkie dzięki !! i pytanie czy trzeba coś zrobic jeszcze, oprócz formatowania? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 To dobrze. Oprócz formatowania nic nie trzeba robić. Można te partycje C i D zdefragmentować np PuranDefrag. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi