Kcurek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Witam. Mam problem z postawieniem lokalnie forum z użyciem Wamp Server 2.2e. Otóż zainstalowałem go w domyślnej lokalizacji, uruchomiłem i istotnie strona znajdująca się na localhoście (domyślna) pokazała się. Z kolei próba uruchomienia phpMyAdmina nie powiodła się, zwrócony został komunikat mysql: #2002 - Serwer nie odpowiada (lub gniazdo lokalnego serwera MySQL nie jest skonfigurowane poprawnie) Gdy wrzuciłem pliki od phpBB by Przemo, otrzymałem błędy: Could not connect to the database.Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia. oraz: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: [2002] Nie można nawiŁ¡zać połŁ¡czenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia. (trying to connect via tcp://localhost:3306) in C:\wamp\www\db\mysql4.php on line 48 Zrzut ekranu z http://localhost: W konsoli MySQL dostaję to: Oto ostatni log MySQL: KLIK A to plik my.ini: KLIK Oprócz tego zauważyłem dziwną rzecz. Mianowicie po kliknięciu "uruchom/wznów usługę" wszystkie 3 opcje są klikalne: Natomiast próba zatrzymania lub restartu usługi zwraca błąd: "Obce" pliki my.ini już kasowałem. Nic to nie dało. Używam Windowsa XP SP3 oraz antywirusa Avast 7. Proszę o konkretną pomoc. PS Próbowałem uzyskać pomoc tu - KLIK, ale bezskutecznie. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Nie dość, że nie korzystam z Wampa (zawsze wszystko ręcznie instalowałem i konfigurowałem, co pozwalało ominąć wiele problemów), to z XP nie korzystam od 4 lat... Kliknij Windows + R, wpisz cmd i w oknie Wiersza poleceń wpisz komendę netsh firewall set opmode=disable To powinno wyłączyć Zaporę systemu Windows. Sprawdź teraz możliwość połączenia z bazą. Jeśli to nic nie da, to przy włączonym Wampie wykonaj logi z tego: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Oraz OTL: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Odnośnik do komentarza
Kcurek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zaporę musiałem wyłączyć ręcznie (później okazało się, że w tym poleceniu po prostu zbędny był znak "="). Ale to raczej różnicy nie zrobiło, a i tak do bazy dostać się nie mogłem. Logi wykonane przy włączonym Wampie, tak, jak prosiłeś. OTL: OTL.Txt Extras.Txt Net-log: net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Możliwe. Nie mam XP, a nie chciało mi się instalować na maszynce wirtualnej, więc błąd w poleceniu jest prawdopodobny, zwłaszcza, że pod Vista/2008/7 jest więcej znaków "=" w poleceniach, niż pod 2000/XP/2003. MySQL w ogóle nie nasłuchuje połączeń, coś go musi blokować. Avast? Nic innego w logach nie widzę... Odnośnik do komentarza
Kcurek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Ale wyłączenie Avasta niczego nie zmieniło. Spróbowałem odpalić MySQL z wyłączonymi: zaporą Windowsa i osłonami Avasta. Efekt dokładnie identyczny jak na screenach powyżej (i nadal jest też ta bzdura z trzema klikalnymi opcjami po "uruchomieniu" usługi MySQL). Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Jesteś pewien, że hasło jest poprawne? Odnośnik do komentarza
Kcurek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Hasło nie było zmieniane, zresztą domyślnie w Wampie hasła nie ma. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Wiesz, ale problem nie jest w tym, że MySQL nie odbiera połączeń, bo go coś blokuje, on po prostu nie jest w stanie się uruchomić. Ja nie widzę przyczyny, więc trudno mi będzie pomóc. Odnośnik do komentarza
Kcurek Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Poradziłem sobie. Okazało się, że obejściem problemu był downgrade MySQL do wersji 5.0.88. Chyba po zabawie, zatem wątek można zamknąć Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez DawidS28 OK. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi