TomecekGD Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Witam. Kiedyś instalowałem Windowsa 7 (bez najmniejszych problemów). Później przeszedłem na XP i teraz znowu chciałem na Windowsa 7, ale nie mogę go zainstalować. Otóż po uruchomieniu komputera z płytki ładują się pliki instalacyjne, pokazuje się tapeta z kursorem i tyle. Instalator się zamraża i nie kontynuuje pracy. Czekałem z dobre dziesięć minut i nic nie ruszyło. Co robiłem? Odłączyłem cały sprzęt od USB zostawiając tylko podstawowe komponenty. Zaktualizowałem BIOS komputera do najnowszej wersji i zresetowałem ustawienia na domyślne. Obraz Windowsa był nagrywany dwukrotnie na płytach Verbatim dwoma rożnymi programami (Ashampoo Burning Studio i Burn Aware Free). Obraz pochodzi z pewnego źródła i był testowany przez setki użytkowników (popularna strona TG) Pomimo wykonania w/w czynności nie jestem w stanie zainstalować Windowsa 7. Windows XP instaluje się bez żadnych problemów. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Spróbuj wyzerować MBR jakimś dobrym narzędziem np. spróbuj tego MBRTool http://www.diydatarecovery.nl/mbrtool.htm (nie wszystkie narzędzia skutecznie zerują MBR nawet jeśli producent do deklaruje) a następnie za pomocą jakiegoś menadżera partycji np. Parted Magic utwórz nowe partycje http://partedmagic.com/ i spróbuj jeszcze raz zainstalować Odnośnik do komentarza
grzebacz Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Jak kolega wcześniej zaproponował ale wersja bardziej "ostateczna" - uruchom komputer z jakiegos liveCD linuxa i wpisz jako root> dd if=/dev/urandom of=/dev/sda < (o ile Twój dysk to master na pierwszym kontr IDE lub wpięty do portu SATA-0). Nie czekaj do zakończenia tylko po ok minucie wciśnij ctrl+c i uruchom kompa ponownie. Efektem jest dysk "czysty" (mbr, tablica partycji, oraz dane ukryte za mbrem) . Pozdr Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi