cenart Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Dobry wieczór. Mam problem z laptopem siostrzenicy. Jest to TOSHIBA Satellite L300-129, PSLB0E-02D017PL: była na nim VISTA HOME PREMIUM Został tam sformatowany dysk C ale została pozostawiona partycja recovery WinRe a na partycju D folder HDD Recovery. Niestety nie zostały sporządzone płyty recovery zaraz po uaktywnieniu systemu po zakupie. Obecnym systemem jest Win XP SP3. Obecnie chodzi o odzyskanie oryginalnie zainstalowanego systemu czyli powrót do Visty . Co zrobiłem: 1. odzyskałem partycję WinRe programem PCIFILERECOVERY 2. nagrałem całość programem Toshiba Recovery Disc Creator w opcji Data CD/DVD -> trwało długo i płyta nie boot-uje 3. partycja recovery jest widziana z poziomu XP w zarzadzaniu dyskami 4. Próba uruchomienia Recovery przy starcie przez F8 bezskuteczna -> mam tylko opcje dotyczące XP i wybór systemu także XP. 5. Sposób poprzez wciśnięcie klawisza 0 i właczenie laptopa też nie działa 6. próbowałem tego sposobu z tego topiku: http://forum.dobreprogramy.pl/pavilion-dv5-recovery-manager-t377295.html?hilit=gparted#p2441119 i ale po wyjściu z GParted po restarcie otrzymuję komunikat: BOOTMGR is missing Press Ctrl_Alt+Del to restart 7. próbowałem zgrac folder HDDRecovery programem Toshiba Recovery Disc Creator ale nie wiem co źle robię bo płyta nie boot-uje 8. znalazłem ten post Picasso: [szukaj na Google]index.php?showtopic=98574. Zrobiłem co należy ale: Starup Repair nic nie daje -> daje komunikat o kilku błedach: naistotniejszy chyba to Problem Signature 06 -> Missing Boot Manager - rozumiem że XP wyciął mi BootManagera i dlatego nie można odzyskac VISTY. Próbuję linię komend ale nie mam pewności co mam zrobic. Czytam to: http://support.microsoft.com/kb/927392 ale nie wiem jakiej komendy mam ewentualnie użyc. Proszę o pomoc co dalej nie bardzo wiem co dalej. Gdzie popełniam błąd? Nie bardzo wiem jak odzyskac VISTE. A może tego nie się już odzyskac??? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Potraktuj to jako próbę bo nie jestem pewien ale przy starcie wciśnij F12. Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 W tym laptopie F12 to wybór startowania HDD, CD/DVD, Flash, USB, etc.. To służy np. do zastartowania instalacji Windowsa z płyty. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Jesli selekcja systemów idzie przez katalog BOOT a nie z poziomu BIOSa - do końca nie jestem pewien jak tu to jest,to by wystarczyłoby ustalić gdzie jest katolog boot - ten sam temat ze starych śmieci na który się powołujesz jest teraz tu https://www.fixitpc.pl/topic/54-winre-metody-startu-opis-funkcji-naprawczych/ Zbootuj tę specjalną płytę ratunkową ,wybierz język>>napraw komputer>>napraw automatycznie jeśli nie pomaga to ponownie zbootuj płytę ratunkową wybierz język>>napraw komputer>>wiersz poleceń i wklep diskpart wcisnij enter a następnie list vol wciśnij enter i przepisz dokładnie co do znaku co się wyświetli następnie wydaj kmendę exit wcisnąc enter Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witaj. 1. "Zbootuj tę specjalną płytę ratunkową ,wybierz język>>napraw komputer>>napraw automatycznie" -> czyli opcja pierwsza: Automaticatily Reapair nie działa. To właśnie tu jest info o błędzie BOOTMNG is missing 2. wykonano krok drugi i wynik po wpisaniu komnedy list vol: DISKPART> list vol Volume ### Ltr Label FS Type Size Status Info Volume 0 E 2007.11.03 UDF DVD-ROM 120 MB Healthy Volume 1 C NTFS Partition 68 GB Healthy Volume 2 D NTFS Partition 79 GB Healthy Volume 3 WinRe NTFS Partition 1500 MB Healthy Hidden DISKPART> exit dałem enter Leaving DiskPart... X: \ sources> Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Więc jednoznacznie nie wynika stąd gdzie jest folder BOOT - dziwne więc zbootuj jeszcze raz płytę ratunkową i w wierszu poleceń wklep RD /S C:\Boot wciśnij ENTER RD /S D:\Boot wciśnij ENTER (jedna z komend zwróci błąd o braku folderu ale to bez znaczenia,zrestaruj,ponownij zbootuj płytę ratunkową i ponownie wejdź wybierz język>>napraw komputer>>napraw automatycznie (tym razem powinno zadziałać) Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zrobiłem jak pisałeś: 1. RD /S C:\Boot - enter - było pytanie czy jestem pewny: zatwierdziłem Y i był komunikat: The system cannot find the file specified natępnie 2. RD /S D:\Boot - enter - było pytanie czy jestem pewny: zatwierdziłem Y i był komunikat: The system cannot find the file specified x:\sources> dałem exit, potem restart i uruchomiłem ponownie z płyty i dałem język>>napraw komputer>>napraw automatycznie. Pozakończeniu nadal wyrzuca błąd MissingBootManager. Czyli narazie bez skutku. Nie wiem czy to ważne ale wciąż mam zainstalowany na tym lapki XP Sp3 -> może najpierw powinienem go usunąc i sformatowac partcję np. GPartedem? Na danych mi nie zależy bo wykonałem kopie zapasowe. Podaję także info nt BIOS: Producent: INSYDE BIOS vers. 1.5 INSYDE H20 Setup Utility Rev. 3.0 Data 07.10.2008 wersja DMI 2.4 Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Weż ten gparted i ustaw partycję WinRE (recovery) jako ODKRYTĄ i AKTYWNĄ - usuwanie systemów nie ma sensu i na pewno jest jakieś rozwiązanie inne niż przywracanie fabryczne... Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ok, już się biorę. Tylko które opcje mam tam ustawic bo kiepsko u mnie z angielskim. GParted podaje, że partycja WinRe jest z flagą diag. We wałaściwościach pisze że ma status: not mounted. Po rozwinięciu zakładki Manage Flags na WinRe są opcje: boot, diag, hidden, lba, lvm, palo, prep, raid Partcja C jest ustawiona na boot Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 GParted podaje, że partycja WinRe jest z flagą diag. We wałaściwościach pisze że ma status: not mounted. Po rozwinięciu zakładki Manage Flags na WinRe są opcje: boot, diag, hidden, lba, lvm, palo, prep, raid Eh..co menadżer partycji to inne oznaczenia -co dla jednego jest "hidden" to dla drugiego "unmounted" Partcja C jest ustawiona na boot A niech tak zostanie. Zbootuj ponownie specjalną płytę ratunkową i wklep te komendy bcdedit /export C:\BCD_Backup c: cd boot attrib bcd -s -h -r ren c:\boot\bcd bcd.old bootrec /RebuildBcd Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 OK. Mam tylko pytanie czy te komendy wpisywac ciurkiem czy po każym wierszu enter Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Po każdym wierszu ENTER Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Wyniki: 1. bcdedit /export C:\BCD_Backup -> The store export operation has failed. The system cannot find the file specified 2. cd boot -> The system cannot find the patch specified 3. attrib bcd -s -h -r -> File not found 4. ren c:\boot\bcd bcd.old -> The system cannot find the file specified 5. bootrec /RebuildBcd -> Successfully scaned Windows installations. Total identified Windows installations: 0. The operation completed successfully. Na koniec dałem exit i wyszedłem z wiersza poleceń. Chyba coś poszło nie tak. Może coś wle wklepałem -> jak trzeba powtórzę. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ja zaczynam się zastanawiać czy ty wogóle posiadasz Vistę. Czy kiedy bootujesz specjalną płytę ratunkową pojawia się opcja wyboru Visty? -czy jest tam puste okno? EDIT Chodzi mi o coś takiego Jest w tym oknie widoczna Vista? czy jest pusto? Czy jeżeli wejdziesz do XP-ka to widzisz foldery z Visty? Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Może te informacje będą przydatne. Raport po wykonaniu -> płyta ratunkowa -> wybierz język>>napraw komputer>>napraw automatycznie: Problem event name: StartupReapairV2 Problem signature 01: ExternalMedia Problem signature 02: 6.0.6000.16386.0.0.0.0 Problem signature 03. 0 Problem signature 04: 65537 Problem signature 05. unknown Problem signature 06: MissingBootManager Problem signature 07: 0 Problem signature 08: 2 Problem signature 09: WrpRepair Problem signature 10: 21 OS Version: 6.0.6000.2.0.0.2561 Locale ID: 1033 Kurcze może jednak ja coś żle robię? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Wyedytowałem swój poprzedni post.Odpowiedz na tamte pytania.Jesteś pewien że na którymkolwiek z dyssków masz Vistę?Bo ja zaczynam podejrzewać że jest tylko XP i partycja recovery... Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Kiedy bootuję tą płytę ratunkową nie mam opcji wyboru Visty ani żadnego innego systemu: jest tam puste okno. Na początku posta pisałem, że nastąpił format C przed wgraniem Win Xp Sp3 i jego instalacją ale partycja WinRE została zostawiona i zostawiony folder na partycji D: Toshiba HDDRecovery. Czy mam podac zawartośc Toshiba HDDRecovery? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Czy mam podac zawartośc Toshiba HDDRecovery? tak.Ponadto z poziomu XP-ka uruchom diskmgmt.msc i daj fotkę z tego. Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ok tylko zaloguję się do tej toshiby. Gdzie wrzucić te zrzuty: przepraszam ale nie wiem jak mam to zrobić Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Pod obszarem postów jest menadżer załączników,ewentualnie wrzuć na serwer imageshack.us Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zrzuty: http://img801.imageshack.us/gal.php?g=toshibahddrecovery1.png Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zastanawiam się czy nie lepiej i szybciej było by postawienie jakiejś "kioskowej" wersji visty tylko po to aby móc odpalić repair system przez F8 i z reaktywować system z partycji recovery. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Visty nie masz na C: masz XP-ka na D: to HDDRecovery i ukryta partycja recovery to wszystko Jesli chcesz z powrotem mieć Vistę tu musisz niestety przywracać ustawienia fabryczne... Odnośnik do komentarza
cenart Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Jesli chcesz z powrotem mieć Vistę tu musisz niestety przywracać ustawienia fabryczne... No właśnie to próbuje zrobić ale nie wiem jak. Coś czuję, że nie będzie możliwe w tym stanie rzeczy. Zastanawiam się czy nie lepiej i szybciej było by postawienie jakiejś "kioskowej" wersji visty tylko po to aby móc odpalić repair system przez F8 i z reaktywować system z partycji recovery. No tak tylko skąd zciągnąć taką "kioskową wersję"? Szukałem po necie i znalazłem jakieś linki do czegoś takiego jak VISTA PE -> czy to miałeś na myśli? A nagranie bootowalnego obrazu HDDRecovery programem vLite i wypalenie na dysk/dyski DVD nic nie da? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 No włąśnie to próbuje zrobić ale nie wiem jak. Coś czuję, że nie będzie możliwe w tym stanie rzeczy. Zobacz czy ten poradnik zadziała http://en.kioskea.net/forum/affich-58528-reset-toshiba-laptop-to-factory-settings Tylko za nim to zrobisz zarchiwizuj swoje najważniejsze dane z XP-ka jeśli masz coś tam wartościowego... EDIT No tak tylko skąd zciągnąć taką "kioskową wersję"? Szukałem po necie i znalazłem jakieś linki do czegoś takiego jak VISTA PE -> czy to miałeś na myśli? On miał na myśli ściągnąć normalną Vistę (niemodyfikowaną) ,zainstalować wersję do której posiadasz licencję i wsadzić klucz produktu oryginału -powinien być gdzieś na obudowie... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi