pawel323 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Witam wszystkich serdecznie. Od paru dni przeszukuje Wasze forum w poszukiwanu rozwiązania mojego problemu, ale niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi. Starałem zastosować się parę rozwiązań, ale te nie pomogły. Problem: Strony wolno się ładują (na wszystkich 3 komputerach, które mam w domu), ping wysoki, łącze czasami stabilizuje się. Teroetyczna prędkość 10MB/s. Problem występuje nawet przy przeglądaniu strony routera ( a to nie powinno być spowodowane łączem (chyba)). A więc tak log: net-log.txt screen z SSID: (zakryłem nazwę sieci, żeby nie było reklamy ) oprócz tego wcześniej zdażył mi się atak na router: list.txt Problemem raczej nie są przewody, przez cały czas te same (również gdy wcześniej router działał poprawnie). Połączenie wygląda tak: (router - laptop sieć WiFi) Czyli router UPC (który posiada tylko wyjście ethernet) podłączony jest z mim D-linkiem który udostępnia WiFi. Router z UPC: ARRIS CM450B - nie mam do niego dostępu (tzn nie mogę dostąć się do ustawień) Mój router: D-Link DIR 300 z firmware DD-WTR v.24 (08/07/10)std. to znalazłem w jakimś poście: Jaką masz prędkość, jak ciągniesz przez przeglądarkę to: ftp://sunsite.icm.ed...11-08-01-EN.iso moja prędkość to 150 KB/s - więc tragedia I tak jak mówię prędkośći czasami są OK, a czasami nie da się praktycznie nic robić :/ (przewaga opcji 2) Proszę o pomoc i z góry dziękuję Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zamiast D-Linka podepnij komputer po kablu do routera z UPC. Sprawdź, czy połączenie będzie poprawnie działać. Prędkość do zweryfikowania przez pobieranie z sunsite lub http://speedtest.net Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 A więc tak prędkość internetu 20Mb/s, źle napisałem w 1 poście Po podpięciu bezpośrednio pod router UPC, wyniki lepsze, ale tylko na serwerach które sugeruje speedtest na początku: Pingi : 30, 35, 28 ms Prędkośći: 22, 22,5, 24 Mb/s a po wybraniu innych serwerów: Pingi: 73, 80, 89 ms Prędkości 0,74, 0,9, 0,84 Mb/s A jeśli chodzi o gry to ping dalej duży w granicach 100ms, skacze do 300 ms, czasami więcej (oczywiście wszystko prz włączonym tylko 1 komp) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Po podpięciu bezpośrednio pod router UPC, wyniki lepsze, ale tylko na serwerach które sugeruje speedtest na początku: Pingi : 30, 35, 28 ms Prędkośći: 22, 22,5, 24 Mb/s a po wybraniu innych serwerów: Pingi: 73, 80, 89 ms Prędkości 0,74, 0,9, 0,84 Mb/s Ale to jest normalne. Nie oczekuj szybkiego połączenia z serwerami leżącymi geograficznie dalej. Co prawda, wartości na poziomie 1 Mb/s nie są normalne, ale to nie jest Twoja wina, tylko dostawcy. Jak wygląda szybkość pobierania z sunsite.icm.edu.pl bez D-Linka? Spróbuj podpiąć inny komputer bezpośrednio do routera UPC i wykonać te same testy, a także raport z Net-log. Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Właśnie problem w tym, że te serwery leżą bliżej Bo dajmy na to, że serwer na którym mierzyłem leży ok 500km ode mnie, a pozostałe do 90 km teraz gdy jestem podpięty bezpośrednio z UPC prędkośc pobierania z sunsite.icm.edu.pl na poziomie 34kb/s -.- za ok 30 mi podeślę logi z lapa podpiętego bezpośrednio do UPC i ze stacjonarnego podpiętego pod UPC Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Log z lapa: net-log.txt a jeszcze odnośnie pingowania w logu wygląda na ok tylko ping troche skacze (przez cały czas mówię o połaczeniu lap - upc), a kiede ja pingowałem sobie bezpośrednio z konsoli czasami bywało tak że ping skakał z 30 do 90 ms, a czasami gubił połowę pakietów (ale zgodnie z tym co pisałeś to juz nie powinno zeleżeć ode mie tylko do dostawcy ) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 ale zgodnie z tym co pisałeś to juz nie powinno zeleżeć ode mie tylko do dostawcy Miałem na myśli tylko speedtest. Ja też, jak z łącza 100/100 Mb/s testuję wydajność względem serwera dosyć ode mnie oddalonego, to nigdy takiej prędkości nie uzyskam, bo między moim dostawcą a tamtym serwerem nie ma takiego wydajnego łącza. I nic nie da, że łącze od providera faktycznie zapewnia 100/100 Mb/s. Faktycznie, widać pewne problemy, ale poczekam jeszcze na wynik ze stacjonarnego. I sprawdź na nim prędkości od razu. Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Proszę o to log ze stacjonara net-log.txt wyniki ze speedtestu: sugerowany przez speetest: PING 126 ms Download 0.83 Upl 0.38 wybrany przeze mnie: PING 115 ms Download 1,15 Upl 1,04 dwnl. z sunsite.icm.edu.p 32 kb/s a tak przy okazji znajdę to artykół jak interpretować log'i ? Czy to wiedzia zebrana z różnych źródeł, bo na moim poziomie z tych logów mało co mogę wywnioskować wiem do czego służą niektóre polecenia, ale reszta - czarna magia Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Problem po stronie UPC. Ewentualnie uszkodzony router od UPC lub jakiś kabel do niego podłączony. a tak przy okazji znajdę to artykół jak interpretować log'i ? Czy to wiedzia zebrana z różnych źródeł, bo na moim poziomie z tych logów mało co mogę wywnioskować wiem do czego służą niektóre polecenia, ale reszta - czarna magia Do OTL powstał oficjalny tutorial, ale żeby go zrozumieć, trzeba trochę wiedzieć o systemach Windows: http://www.geekstogo.com/forum/OTL-Tutorial-How-to-use-OldTimer-ListIt-t277391.html Net-log jest zbiorem poleceń z Wiersza poleceń Windows i żadnego przewodnika analizy logu obecnie nie ma. Po prostu nie chciało mi się napisać. Każda wykorzystana komenda jest podana w logu, więc do wszystkiego można dojść na podstawie pomocy z CMD i artykułów Microsoftu. Jeśli chciałbym wszystko od zera tłumaczyć, to napisałbym nie artykuł, lecz książkę. Na ten moment mogę polecić dwie: http://www.microsoft.com/learning/en/us/book.aspx?id=11630 polskie wydanie: http://komputeks.pl/microsoft-windows-server-2008-protokoly-uslugi-tcpip-przewodnik-techniczny-p-1167.html http://www.microsoft.com/learning/en/us/book.aspx?id=11160 polskie wydanie: http://komputeks.pl/windows-server-2008-ochrona-dostepu-do-sieci-nap-p-131.html Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Dzięki wielkie za pomoc Dzwonię do UPC Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Problem leżał po stronie UPC, teraz połączenie jest już lepsze proszę o to log: (jeśli możesz to zerknij, czy coś jeszcze mogę z nich "wyciągnąć", lepszy np niższy ping) net-log.txt Wyniki ze speed testu: Ping : 30, 37, 28 ms Downl. 15,6; 24,64; 24,56 Mb/s Upl. 1,6; 1,47; 1,49 Mb/s Ping test net: (odl. ode mnie 40km, 400km, 800km) zgubione pakiety 0, 0, 0 % ping 33, 76, 64 ms jitter 12, 19, 9 ms z sunsite.icm.edu.pl 2869,24 Kb/s Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Jaką masz w umowie podaną prędkość pobierania? Wyłącz programy, które mogą zajmować łącze, np. TeamViewer i Google Chrome, uruchom Wiersz poleceń i wpisz komendę: pathping 8.8.8.8 > C:\cmd_log.txt Po jej wykonaniu wrzuć na forum plik C:\cmd_log.txt. Na lepsze pingi przy dostawcy takim jak UPC bym nie liczył. Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Odnośnie pędkości to do końca nie wiem, bo nie mogę jej znaleźć a to nie ja ja podpisywałem ale albo 20 albo 25 mb log: cmd_log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Nie pathping 8.8.8 tylko pathping 8.8.8.8, ale mniejsza z tym, bo co miało pokazać, to pokazało. Prędkość pobierania masz w porządku. Nie wiem, jaka powinna być prędkość wysyłania, ale patrząc na ofertę UPC, to jest to 1/12 downloadu, czyli u Ciebie jest ok. Lepszych pingów raczej nie ma możliwości osiągnięcia. Odnośnik do komentarza
pawel323 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) Ok dzięki bardzo za pomoc Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez DawidS28 Nie ma sprawy. Temat zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi