ziomus1233454 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Siemka niedawno wziąłem na testy play online .. internet działa nawet dobrze ( sygnał średni ;/ 20-100% HSDPA czasami WCDMA ) lecz na necie na kilku forach wyczytałem że ponoć po okresie testowym internet działa dużo gorzej .. to prawda? bo już nie wiem sam ;/ a i jeszcze jedno bo z tym sygnałem to różnie bywa .. mam przedłużacz usb 1.8 m ale na nim ten play raz działa raz nie.. jest na to jakiś sposób ? bo sygnał około 100% mam przy suficie ale na takim kablu komp nie zawsze go widzi ;/ a i modem to : Huawei E1750c oraz nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale na mapie zasięgu jest to miejsce gdzie jestem na samiutkim końcu ( chyba ostatni blok który wg nich ma zasięg .. ) prędkość jest do 1 mb i jest te 1 mb ale ten sygnał i czy jak umowa będzie już ważna to czy nie padnie lub nie będzie działać gorzej.. ;/ używa ktoś tego i wie jak to działa w okresie umowy ? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Nie uzywam Playa. Mam Iplusa i 100 tysięcy razy wolniejsze łacze od Twojego. Zanik sygnału jest normalna sprawą, spróbuj wystawić modem za okno i zobacz jaki bedzie zasieg. Każda przeszkoda wpływa na siłe sygnału. Rozwiazaniem dla Ciebie bedzie napewno zewnętrzna antena kierunkowa. Natomiast co do tego: mam przedłużacz usb 1.8 m ale na nim ten play raz działa raz nie.. Wejdź do menedżera urzadzeń/ znajdź swój modem/ kliknij PPM na urządzenie i w zakładce Zarządzanie energia odznacz opcje Zezwalaj komputerowi na wyłaczanie tego urzadzenia w celu zaoszczedzenia energii. Polecam to forum KLIK , dostaniesz tam fachowe informacje. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 a to było odznaczone cały czas więc to nie to.. na kablu 0.8 m działa bez problemu a na 1.8m często : http://img713.imageshack.us/i/dfdfdfd.jpg/ albo problemy z uruchomieniem itp .. czasami sie udaje i działa.. a tam na forum napisze potem może coś pomogą ;p Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 a to było odznaczone cały czas więc to nie to. W takim razie zaznacz tą opcje w MU. Nie masz najlepszego modemu, podobno czesto zrywa połaczenie. Poczytaj TO. Czy problem z USB dotyczy tylko tego urządzenia? Osobiscie wymieniłbym ten modem na inny - jeśli jeszcze możesz. Po wymianie możesz sprawdzić, jak będzie zachowywało sie inne urzadzenieą Odnośnik do komentarza
rokko Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Modem jest dobry i nie widzę powodu aby go wymieniać. mam przedłużacz usb 1.8 m ale na nim ten play raz działa raz nie.. Ponieważ na kablu też są straty sygnału, czym dłuższy tym gorzej, dodatkowo bardziej konsumuje baterię. Ja również dość często użytkuję internet z Play, powiem ci że często sygnał mam o niebo lepszy w komórce 3G niż na modemie. Jeżeli w przyszłości będziesz kupować modem to kup taki, który będzie miał złącze antenowe, jak będziesz np. w terenie z lapciakiem chodzić i okaże się że sygnał do niczego w razie czego podłączysz przenośną antenę i po krzyku. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 to stacjonara wiec raczej nie .. a tego neta dla tego wzielem bo tu gdzie jestem nic nie ma ( ani kablówki ani nic tego typu ) a za neo ( utrzymanie lini tpsa + net = 100 zł ) a za play jest 45 zl 5gb w tym 3 mies za 1 zł .. kurde to nic nie zrobie ;/ a musze to gowienko przy suficie miec aby dobrze działało .. a bez takiego kabla to jak.. a problem usb tak tylko tego urządzenia bo moja mysz bezprzewodowa jakos na nim działa ( nadajnik ten moze byc na tym kablu i jest ok.. ) a z modemem różnie bywa.. jakieś pomysły macie? a i na 2 kompie chodzi na tym kablu bez problemu .. więc ?? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 a i na 2 kompie chodzi na tym kablu bez problemu .. więc ?? Wiec masz problem z kompem. A to do sprawdzenia z pewnego, dawno zapomnianego postu @picasso: Start >>> Uruchom >>> devmgmt.msc W menu Widok zaznaczyć Pokaż ukryte i rozwinąć nowo pokazaną szarą listę Niezgodnych z Plug and Play. Ciachnąć zrzutę ekranu z wszystkiego. Może tam jest urządzenie typu "Ghost" (powinno być "zawykrzyknikowane"), które trzeba machnąć. Wątpię ale spróbujmy. Następnie: Start >>> Uruchom >>> C:\WINDOWS\inf Heh i masz sprawdzić wszystkie pliki o schemacie nazwy oem*.inf poprzez otworzenie ich po kolei w Notatniku. A szukasz pliku, który zawiera dane owego "Printera". W twoim przypadku szukasz plików które zawieraja nazwę Huawei (pliki są w środku ładnie opisane i raczej łatwo się zorientujesz który od czego) .... Jeśli wyłowisz plik, zrób mu backup w innym miejscu na dysku, a ten oryginał skasuj (łącznie z korespondującym plikiem oem*.pnf). Reset kompa. Odnośnik do komentarza
grzebacz Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 witam! mój 1wszy post . w sprawie przewodu USB , Twoje problemy (że działa na 0,8 a na dłuższym nie), chodzi wyłącznie o jakość tego dłuższego przewodu (powinien być gruby , z pełnym oplotem (pod izolacją). Niektóre przewody sprzedawane jako "USB2.0 certified" są odpowiednie. Pozwalam sobie zabrać głos, gdyż pracuję w firmie sprzedającej pewne urządzenie na usb, i ten temat przerabialiśmy w setkach sztuk (przewód oryginalnie dodawany musieliśmy we własnym zakresie na takiej samej długości ale właśnie "poprawnie" wykonany przez chińczyka). Pozdrawiam <br> <br> PS. co do tego że chodzi na drugim kompie to kwestia losowa ALBO też taki przypadek mielisśmy (komputer ADAXa - ten z wznowionej serii kupiony 1,5 r temu), otóż ten kiepski kabel raz działał a raz nie , tak jakby na styk, i co sie okazało, jak był wetknięty z tyłu w USB (czyli gniazdo bezpośrednio w laminacie, krótkie scieżki było OK, natomiast dwa gniazda z przodu na panelu juz nie (bo zwykłe druty wleczone przez długosc obudowy, nie ekranowane i już sie robiła kicha...) Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Wiec masz problem z kompem. A to do sprawdzenia z pewnego, dawno zapomnianego postu @picasso: Start >>> Uruchom >>> devmgmt.msc W menu Widok zaznaczyć Pokaż ukryte i rozwinąć nowo pokazaną szarą listę Niezgodnych z Plug and Play. Ciachnąć zrzutę ekranu z wszystkiego. Może tam jest urządzenie typu "Ghost" (powinno być "zawykrzyknikowane"), które trzeba machnąć. Wątpię ale spróbujmy. Następnie: Start >>> Uruchom >>> C:\WINDOWS\inf Heh i masz sprawdzić wszystkie pliki o schemacie nazwy oem*.inf poprzez otworzenie ich po kolei w Notatniku. A szukasz pliku, który zawiera dane owego "Printera". W twoim przypadku szukasz plików które zawieraja nazwę Huawei (pliki są w środku ładnie opisane i raczej łatwo się zorientujesz który od czego) .... Jeśli wyłowisz plik, zrób mu backup w innym miejscu na dysku, a ten oryginał skasuj (łącznie z korespondującym plikiem oem*.pnf). Reset kompa. Ok są 2 urzadzenia z ! http://img163.imageshack.us/i/ghfhhgo.jpg/ B ) ja tam mam tyle tego szajsu że wiek bym to robił .. ale chyba tam ok bo na krótkim przewodzie albo żadnym jest ok .. @ Grzebacz ten 1.8 m to jest kabel firmy ActiveJet więc kabel chyba dobry Dokladnie co napisane: Activejet Computer USB 2.0 EXTENSION CABLE A-A M/F 1.8M z grawancją 3 lata ;x Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Jak nie chcesz robic tego, co podałem to chociaż powiedz, czy z innymi urządzeniami, które podpinasz do kompa nie ma problemów? W sumie to nie ja ma kłopot z wykrywaniem modemu, tylko Ty. Na marginesie: uwaga kolegi @grzebacz moze byc słuszna i warto sprawdzić jak modem będzie pracował na innym przewodzie. U mnie pracuje z powodzeniem na kablu dł. 5 metrów. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Jak nie chcesz robic tego, co podałem to chociaż powiedz, czy z innymi urządzeniami, które podpinasz do kompa nie ma problemów? W sumie to nie ja ma kłopot z wykrywaniem modemu, tylko Ty. Na marginesie: uwaga kolegi @grzebacz moze byc słuszna i warto sprawdzić jak modem będzie pracował na innym przewodzie. U mnie pracuje z powodzeniem na kablu dł. 5 metrów. dobra zaraz poszukam tego .. innnymi ktore podpinam nie ma problemu Ale tylko na tym kablu prosto do kompa z modemem też 0 problemow próbowałem na innym przewodzie 3m to samo.. a te inf to zaraz ok znalazłem zaraz je usunę i kompa resetne i powiem co i jak ;P EDIT: TO samo dalej nie działa... sorka że tak późno ale prądu nie miałem dopiero go włączyli niedawno po tej burzy . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi