T9K Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Planuję w najbliższym czasie zakupić wszechstronnego (a ze można było też w coś pograć od czasu do czasu) laptopa za około wspomniane w temacie 3000zł, no i trochę mam problem z wyborem... Lapek najchętniej to marki: ASUS, Lenovo, Toshiba lub Dell, 15-16cali ("grzmota" nie chcę), miał klawiaturę numeryczną (nie musi być oddzielona od reszty klawiszy) MINIMUM 4xUSB 2.0 (a może 3.0? ) Czytnik kart - dobrze by był, ale to tylko opcja -matowy ekran (choć raczej ciężko z tym będzie) oraz matowa powłoka wewnątrz jak i na zewnątrz (oczywiście jakby dało radę, choć się przeżyje i bez) A teraz "środek": Najchętniej to Intel core i5 chociaż czy nie wsiąść czegoś ze starszej generacji (core duo) ? A może coś ze stajni AMD? Ram - tu nie ma co mówić - standard czyli 4gb ddr3 HDD: 500gb++ Napęd: standardowy dvd-rw WIFI w standardzie "n" (to już chyba każdy współczesny laptop ma) Kamera, "egzotyczne" złącza (firewire, etc...) i inne bajery być nie muszą System: win 7 64bit, chociaż wolałbym BEZ systemu, ew z preinstalowanym linuxem coby móc zaoszczędzić (mam dostęp do msdnaa więc to nie problem) No i dochodzimy do sedna sprawy czyli grafika - Nvidia czy ATI? I jaki model? Bo teraz jest ich 1000000000 i tak naprawdę ciężko mi coś konkretnego wybrać? G230? G3100, G320, HD5145, 5470, GTX 260, etc, etc... (Swego czasu widziałem jakąś tam stronę z porównaniem kart graficznych w laptopach ale nie mogę do niej dojść ) Odnośnik do komentarza
facecik Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Nie będę się rozpisywał , bo czasu teraz nie mam ,ale z tego co napisałeś idealnym rozwiązaniem jest ta TOSHIBA CLICK ewentualnie to LENOVO CLICK z trochę słabszym prockiem ale z jeszcze mocniejszą kartą (najmocniejszą obecnie w tym przedziale cenowym-każda nowa gierka odpali na full detalach bez AA) tylko nie ma klawiatury numerycznej . GForce-y w tej cenie są zdecydowanie mniej wydajne w grach (GT330 i niżej) Znalazłem jeszcze Asusa w tej cenie CLICK na procesorze AMD , nie znam wydajności ale jak widać na screenie w 3Dmarku wynik zacny. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (Swego czasu widziałem jakąś tam stronę z porównaniem kart graficznych w laptopach ale nie mogę do niej dojść ) http://www.notebookcheck.pl/ W poradach znajdziesz m.in. Mobilne karty graficzne - rozpiska osiągów. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Nie będę się rozpisywał , bo czasu teraz nie mam ,ale z tego co napisałeś idealnym rozwiązaniem jest ta TOSHIBA CLICK ewentualnie to LENOVO CLICK z trochę słabszym prockiem ale z jeszcze mocniejszą kartą (najmocniejszą obecnie w tym przedziale cenowym-każda nowa gierka odpali na full detalach bez AA) tylko nie ma klawiatury numerycznej . GForce-y w tej cenie są zdecydowanie mniej wydajne w grach (GT330 i niżej) Znalazłem jeszcze Asusa w tej cenie CLICK na procesorze AMD , nie znam wydajności ale jak widać na screenie w 3Dmarku wynik zacny. hmmm... Ta toshiba wypada na tym najlepiej (choć widzę że są te same modele ale mają różne "silniki pod maską"), tylko ciekawi mnie ten port "esata/usb" bo z tego co wyczytałem to jest to zewnętrzne sata wraz z usb (w jednym gnieździe), gdzie port USB dostarcza dodatkowego zasilania do dysku zewnętrznego, ale czy w owy port można podłączać urządzenia czysto usb, np mysz, pendrive, drukarka, etc...? Bo standardowe 2 porty usb to trochę mało... Lenovo odpada - brak numerycznej i jeszcze fatalnie (imo) umieszczony klawisz funkcyjny (lewy dolny róg PRZED ctrl...) Asus - 3gb ramu... trochu lipa, ale poszukam tych modeli z 4gb bo też widzę że mają różne konfiguracje. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Po przekopaniu 100000 stron, poczytaniu recenzji, tabbel porównawczych, etc, zdecydowałem że najlepszym wyborem będzie TEN asus, którego kupię na dniach (chyba że ktoś ma do niego zastrzeżenia) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi