soszmen Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Witam mam pewien problem z zaporą Windows i programami Hamachi oraz uTorrent. Otóż, kiedyś spokojnie działał mi uTorrent, to znaczy teraz także działa, ale przy sprawdzaniu portów jest napisane, że wychodzące porty są zablokowane i słabo wysyła (nie jestem dostępny na stronie torrenta). Ktoś może powiedzieć, że to wina routera - otóż nie, na laptopie wszystko elegancko działa. Mało tego, na laptopie sam do Liveboxa na UPnP dodają się regułki z portami uTorrent. Próbowałem wszystkiego - dodania wyjątków od nowa, reinstal uTorrent, dodania do wyjątków portów, wyłączenie zapory w msconfig i usługi i NIC! Dodam też, że na laptopie jest także Windows 7 tylko, że proffesional jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie. Po za tym, nie działa mi Hamachi, to znaczy przy próbie pingowania mnie wyskakuje komunikat, że za długie oczekiwanie czy coś, w każdym bądź razie nie da się spingować(na laptopku wszystko chula). Windows Defender mam wyłączony, jeżeli to ważne to miałem kiedyś Zone Alarm na kilka dni i miałem problemy z odinstalowaniem go, ale wydaje mi się, że mam go już do końca usuniętego. Co mogę jeszcze zrobić, żeby to działało? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 jeżeli to ważne to miałem kiedyś Zone Alarm na kilka dni i miałem problemy z odinstalowaniem go, ale wydaje mi się, że mam go już do końca usuniętego. Tu znajdziesz narzedzie dedykowane do usuniecia ZoneAlarm https://www.fixitpc.pl/topic/8716-skuteczne-usuwanie-programow-antywirusowych/ Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Start -> Programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administrator. Wpisz komendę: netsh advfirewall set allprofiles state off i po jej wykonaniu uruchom ponownie komputer. Brak właściwie żadnych danych o systemie. Wykonaj logi z OTL: https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 @Belfegor Taa nie wykryło tam nic po Zone Alarmie, bo wcześniej już wrzucałem tu logi z OTL przy okazji UKASH i akuratnie jeszcze mi poradzono jak skasować resztki po nim więc nic nie ma. @ DawidS28 logi w załączniku, wpisałem tą komendę, zatwierdziłem - było napis OK, po uruchomieniu komputera problem nadal występuje. Aha - przekierowałem się w Liveboxie jako DMZ i problem również nie ustąpił. Dodam też, że mam Avasta, ale odinstalowałem go i problem nadal występował. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Odinstaluj na próbę LogMeIn Hamachi. Na Windows Vista/7 ten program często powoduje problemy. Wykonaj jeszcze log: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Yyy odinstalowałem hamachi i zadziałało, porty same dodają się na liveboxa w uTorrent i wszystko idzie bez problemu. Zainstaluje go spowrotem i sprawdze, czy to on powodował problem, bo na laptopie jest Hamachi i tam jednak działa. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Jaki masz system na laptopie? EDIT Trzymanie komputera w DMZ bez firewalla jest proszeniem się o kłopoty, więc albo aktywuj Zaporę systemu Windows poprzez komendę netsh advfirewall set allprofiles state on (do wykonania z uprawnieniami admina) i restart komputera, albo zainstaluj firewall z prawdziwego zdarzenia. Polecam darmowy Comodo Firewall. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Windows 7 tylko że Proffesional a nie Ultimate EDIT DMZ już dawno wyłączyłem, było uruchomione tylko na moment aby w 100% upewnić się, że to nie Livebox powoduje problemy. Zainstalowałem Hamachi i jak narazie działa, zaraz sprawdze czy mogę spingować się z innego komputera na Hamachi. Zobaczymy czy problem powróci po uruchomieniu systemu od nowa. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 W takim razie Livebox dalej pełni rolę zapory, systemowa właściwie Ci się już raczej nie przyda, o ile nie będziesz się łączył z innymi sieciami lub jeśli nie ufasz innym komputerom podpiętym do Liveboksa. Chociaż... moje zaufanie do tego urządzenia od TP jest na tyle niskie, że firewalla (polecam zaporę od Comodo) raczej bym się nie pozbywał. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Łeee kurde wszystko działa elegancko. W sumie nie wiem jak to się naprawiło. Wcześniej przy problemach z Hamachi też robiłem reinstall tego i to nie pomagało. Teraz działa mi i torrent i hamachi, zaraz zresetuje komputer i zedytuje czy dalej działa. A jeszcze poczekam na koniec skanowania Net-Loga ^^ Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Przywróciłem Hamachi i zresetowałem kompa - to znaczy tak... porty działają połowicznie. Hamachi mi działa(da radę mnie spingować) uTorrent znów nie oraz uTorrent sam nie dodaje regułek do Liveboxa na otwarcie portów więć to chyba przez Hamachi mam te problemy. Odinstaluje znów i zresetuje komputer. EDIT Teraz znów nie dodaje mi regułek do UPnP po deinstalacji Hamachi i zrestartowaniu komputera. Ale na tych portach uTorrent działa połowicznie, to znaczy łącze się z większą liczbą peerów, ale na stronie torrentów nie jestem widoczny jako dostępny z zewnątrz. Wysyłam skany z Net-Loga, który odpaliłem wcześniej przed deinstalacją hamachi. Edit2 utorrent już teraz znów nie działa tak jak powinien. net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Start -> Programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administrator. Podajesz komendę netsh int ip reset reset.log i uruchamiasz ponownie komputer. Jeśli to nic nie da, to dezaktywuj IPv6 według tego opisu: https://www.fixitpc.pl/topic/4745-internet-i-sieci-faq/page__p__34814#entry34814 Potem kolejny restart. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Nadal nic, kurde podejrzewam, że to przez ten Hamachi ale zdeinstalowałem tak samo jak za poprzednim i razem... http://hamachi.com.pl/viewtopic.php?f=4&t=20597 tu koleś miał chyba to samo ale nie odpisał mu nikt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Wejdź w Wiersz poleceń i wpisz ipconfig /all > C:\cmd_log.txt i wrzuć na forum plik C:\cmd_log.txt. Zaporę masz teraz włączoną czy wyłączoną? Spróbuj ponownie skonfigurować uTorrenta przez jego wewnętrzny kreator. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zapora ciągle wyłączona, w niej nic nie grzebałem. Właśnie non-stop sprawdzam tym kreatorem na różnych portach i nie działa. Podejrzewam, że to ten Terredo? Strzelam, że to przez to. cmd_log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Podobno Teredo się gryzie z Hamachi i VPN-ami ogólnie, natomiast jakoś u mnie tego nigdy nie przejawiało. Możemy wyłączyć. Uruchom Wiersz poleceń z uprawnieniami admina, wpisz: netsh int ipv6 set teredo disable i po wykonaniu komendy zrestartuj komputer. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Nadal nic. Wpadłem na pomysł i przywróciłem system sprzed tej instalacji ponownej Hamachi i też nie działa. Kurde po co ja to ruszałem jak już działało...? Ehh, chciałem wiedzieć co powoduje problem a dalej jesteśmy w czarnej d... dziurze. Masz jeszcze jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 To włącz Teredo i IPv6 (analogicznie, jak zmieniałeś wcześniej), bo może Ci się kiedyś przydać. Do Teredo komenda z uprawnieniami admina: netsh int ipv6 set teredo enable A IPv6 do włączenia zgodnie z tą instrukcją, co wcześniej linkowałem. Potem restart. Odinstaluj uTorrenta, a potem zainstaluj podobnie. Jeśli automatyczny kreatorek nic nie da, to będziemy myśleć. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Nic nie dała reinstalacja. Przez momencik nawet mi zadziałał ten torrent w kreatorze, ale to był tylko moment. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Dobra, powoli zaczynam nie ogarniać. Wykonaj jeszcze raz logi z OTL i Net-log. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Oto i one. Extras.Txt OTL.Txt net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Uruchom wiesz poleceń z uprawnieniami admina, wpisz: sc delete hamachi Potem uruchom ponownie komputer. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Dalej nic. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Hmm... ciekawe. Polecenie zakończyło się poprawnie, czy został wypluty jakiś komunikat o błędzie? Wejdź w konfigurację Liveboksa i zrób screeny z przekierowania portów. Odnośnik do komentarza
soszmen Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Poprawnie. Oto screeny. końcowka ip 11 to moja, 13 to laptopa, gdzie wszystko chula. W NAT/PAT reguły są dodane tylko na mój komputer, na laptop nie. W DHCP mam przypisane statyczne IP. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi