Zajec Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Witam, mam taki problem: Posiadam na komputerze stacjonarnym internet neostrada podłączony pod modem usb SpeedTouch 330 i nie wiem jak przekazać internet do adaptera SAGEM WI-FI 11g USB ADAPTER abym mógł odebrać także internet na laptopie, nie wiem jak to wykonać, jest w ogóle coś takiego możliwe? Chciałbym aby po prostu adapter przekazywał sygnał wi-fi abym mógł także podłączyć się do internetu za pomocą laptopa a komputer stacjonarny także korzystałby w tym momencie z internetu za pomocą modemu speedtouch pod usb. Pozdrawiam i czekam na pomoc. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Bezpośrednie połączenie SpeedTouch 330 z kartą Sagem jest niewykonalne. Możesz udostępnić Internet z komputera stacjonarnego przez kartę Sagem, ale to będzie wymagało jego ciągłego działania (jeśli chciałbyś korzystać wtedy z połączenia bezprzewodowego). Odnośnik do komentarza
Zajec Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 No właśnie chcę tak zrobić. Poczytałem że można to wykonać tworząc sieć ad-hoc jednak... nie wiem dlaczego nie widzi mi tego adaptera gdy chcę udostępnić neostradę przez adapter, zobaczcie: A jak widzimy, mam podłączony i zainstalowany poprawnie adapter ponieważ system go widzi: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Kliknij Windows + R, wpisz devmgmt.msc i wybierz z listy swoją kartę WiFi. Kliknij ją dwukrotnie, przejdź do karty Szczegóły i wybierz z listy rozwijanej Identyfikatory sprzętu. Zrób screen i wrzuć na forum. Karta WiFi, którą posiadasz, musi obsługiwać tryb AP, inaczej nic z tego nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza
Zajec Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Proszę bardzo, oto screen: Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Tu już o to pytałeś http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2350624.html i tak jak ci koledzy napisali na elektrodzie. Najlepszym wyjściem jest kupno routera ADSL z WI-FI. Z tego co ja znalazłem nie zrobisz trybu AP na tym donglu. Odnośnik do komentarza
Zajec Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zrobię zrobię ponieważ tryb ad-hoc działa na laptopie z kartą atheros ar5007eg tylko nie wiem dlaczego na stacjonarnym nie pokazuje mi adaptera w rozdzielanu. I nie mów mi co mam kupić bo ja chce zrobić za pomocą adaptera. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Rozumiem, że tryb ad-hoc (zamiast infrastrukturalnego) Cię zadowala? Spróbuj zainstalować ten sterownik: http://www.driveride...079B%26PID_0062 lub ten: http://www.driveride...079B%26PID_0062 Zrobię zrobię ponieważ tryb ad-hoc działa na laptopie z kartą atheros ar5007eg Co to znaczy działa? Możesz się połączy z komputerem stacjonarnym bezprzewodowo w trybie ad hoc? tylko nie wiem dlaczego na stacjonarnym nie pokazuje mi adaptera w rozdzielanu. Możliwe, że Twoja karta bezprzewodowa tego nie obsługuje. Będę musiał wygrzebać ten modem od TP i jakąś kartę WiFi na USB i sprawdzić, czy to ma jakieś szanse zadziałać. Jeszcze tylko komp, a nie maszynka wirtualna, z XP-kiem i wracamy do starych (dobrych?) czasów... EDIT Cały ten sprzęt będę miał do dyspozycji jutro wieczorem, postaram się opisać tworzenie takiej sieci na komputerze z Windows XP SP3 + SpeedTouch 330 od TP i karcie WiFi RealTek 8187L na USB. Wybacz opóźnienie, ale po prostu z większości podanych urządzeń nie korzystam na bieżąco. Odnośnik do komentarza
Zajec Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Nie zadowala ale tak jak mówiłem, czekam na nowy kabel a na razie nie chce mi się jechać do TP i go szukać bo szczerze powiedziawszy mam trochę daleko, a stacjonarny i tak działa non-stop. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Czy widzisz różnicę między ad hoc a trybem infrastrukturalnym? W tym pierwszym do połączenia wszystkie komputery w sieci muszą się nawzajem widzieć. Takie bezprzewodowe P2P, wszystkie klienty są równorzędne. W trybie infrastrukturalnym jest jeden węzeł nadrzędny (access point) i komputery, które się z nim łączą. Cała komunikacja idzie przez AP, więc poszczególne klienty nie muszą mieć możliwości połączenia bezpośredniego. W Twoim przypadku są dwa komputery, które trzeba połączyć bezprzewodowo z udostępnianiem Internetu. I tak, i tak muszą się mieć między sobą możliwość bezpośredniej komunikacji, więc jedyną różnicą jest konfiguracja. Działanie będzie podobne. To, że nie chcesz kupować routera ADSL już wiem i szanuję, chociaż jest to najlepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 A czy oprócz sterownika masz zainstalowane oprogramowanie konfiguracyjne do tego Sagem-a. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zajec, napisane specjalnie dla Ciebie. https://www.fixitpc.pl/topic/11445-udostepnianie-polaczenia-adsl-przez-wifi/ Jeśli będziesz miał problem ze sterownikami do karty Sagem, to tutaj jest paczka, która powinna zadziałać: http://www.orange.pl/b/binaries/PL/358213/Utility_366811076.zip Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi