przemo22 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Takie o to dźwięki od ostatniego czasu wydaje mój komputer. Nie znam się zbyt na tym, poczytałem, nie wiem skąd wydobywa się ten dźwięk. Podczas pracy, odświeżanie strony, cokolwiek, słychać syyk.. tssssssssss i tyle przez jakiś czas, potem przerwa. Czasami słychać seriami. Co to może być? Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 To moze byc zmija lub waz. Stawiam na zmije bo waz robilby samo ssssssssssssss. Moze wetknij tam jakas mysz lub malego kurczaczka to sie locha zapcha i przestanie syczec. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 MarekB - wiem, że czasami ciężko się powstrzymać i doskonale to rozumiem, ale naprawdę łatwiej i szybciej podać link do: http://www.fixitpc.p...rmacje-podawac/ przemo22 - zastosuj się do zasad działu i dostarcz informacje o sprzęcie PS Dzisiaj na działce znalazłem żmiję zygzakowatą. Piękny okaz. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Przemo22, a skad My mamy wiedzieć skąd dobiega dźwięk? Wsłuchaj sie w muzykę komputera i sam określ miejsce pochodzenia. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Tak ja sugeruje kolega wyżej dobrze by było zrobić oględziny wnętrza komputera. Można też nagrać ten dźwięk i wrzucić na youtube. Bo rzeczywiście nie bardzo wiem co może wydawać taki dźwięk (oczywiście oprócz węża). Nie masz jakiegoś chłodzenia wodnego (dlatego też zawsze trzeba podać informacje o komputerze tak jak poproszono wyżej). Zdarza się że monitor "piszczy" (konkretnie cewki) ale to raczej nie sssss. W sumie jak ktoś sobie zrobił jaja to mógł taki dźwięk wstawić do np otwierania dokumentu i innych operacji - trzeba to sprawdzić w sekcji dźwięk w panelu sterowania. Tyle pomysłów na teraz Odnośnik do komentarza
przemo22 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Stwierdzam iż ten dzwięk na 80% wydaje GeForce 8500GT 512mb. Dane kompa: Płyta główna: Gigabyte M61SME-S2 Procesor: AMD Athlon 64 x2 Dual Core Processor 4000+ Ram: 1gb ddr2 667mhz System: XP z SP3 Z tego co wiem to żadnego chlodzenia wodnego : P Komputer robi dokładnie 'tss' i zanika i przy jakiejś operacji znowu. : P Raczej nikt sobie ze mnie jaj nie zrobił, z tego co patrzyłem w panelu ster. wszystko jest na swoim miejscu jeśli chodzi o dźwięki systemowe. Odnośnik do komentarza
wasabi Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Jest to najprawdopodobniej odgłos wydawany przez cewki na karcie, (czasami na płycie). Zwykle producenci zalewają cewki masą, która usuwa ten problem, czasami stosuje się też ferrytowe kubeczki w których znajdują się zwoje cewek i też wypełnia masą. Gdy cewki są odkryte (lub masa się pokruszyła), niektóre osoby stosują zalewania klejem lub lakierem. Niestety nie wiem jak wpływa to na żywotność karty/płyty. Czasami efekt taki znika po wymianie zasilacza. Karta/płyta do której dochodzi zbyt wysokie (a prawdopodobnie o złej charakterystyce) napięcie, potrafi również tak się zachowywać. Zwrócił bym jeszcze uwagę na kondensatory, być może puchną i słyszany dźwięk to uwalnianie się elektrolitu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi