KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Kupiłem laptopa ACER Travel Mate model TM5760Z (specyfikacja). Zainstalowałem na nim Windows 7 Professional 32-bit. Po wgraniu podstawowych sterowników (chipset etc.) zainstalowałem sterownik do karty sieciowej Broadcom 802.11n ze strony producenta. W menedżerze urządzeń sterownik wyświetla się jako zainstalowany poprawnie, karta widzi sieci bezprzewodowe dostępne w moim domu. Łączę się ze swoją domową siecią (dostawca Vectra, model routera Cisco EPC3925, w sieci może być do 2 komputerów - inny laptop łączy się bez problemu i można normalnie korzystać z internetu) - po połączeniu nie ma jednak internetu w żadnej z przeglądarek, wyświetla się komunikat 'brak dostępu do internetu'. Oto co wyświetla się po wpisaniu w terminalu ipconfig/all: Starałem się poradzić sobie sam na podstawie już istniejących postów na forach, niestety poległem. Nie wykluczam że to wina sterownika lub jego braku, ale podejrzewam jakiś myk z routerem, na czym za bardzo się nie znam. Dodam też, że nie wiem jak dostać się do konfiguracji routera (nie mam do niego żadnej książeczki, na pudełku też nie jest podane IP). Będę bardzo zobowiązany za pomoc z moim problemem. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Wykonaj raport i wrzuć na forum jako załącznik: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Dodam też, że nie wiem jak dostać się do konfiguracji routera (nie mam do niego żadnej książeczki, na pudełku też nie jest podane IP). IP jest podane właśnie w ipconfig /all jako adres bramy. Tylko, że aktualnie nie jesteś połączony z routerem, więc tego adresu nie ma (masz przydzielony z puli 169.254.x.x przez APIPA). Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Wrzucam raport. Dzięki za zainteresowanie tematem net-log.txt Odnośnik do komentarza
wasabi Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Przepraszam, że się wtrącam, ale o ile mi wiadomo Cisco EPC3925 od Vectry jest domyślnie blokowany przez operatora. Hasła ulegają automatycznej zmianie po podłączeniu do sieci Vectry. Zatem, aby się połączyć poprawnie z routerem trzeba albo użyć WPS (przycisk znajduje się z tyłu routera), albo zresetować urządzenie i nie podłączać do przewodu koncentrycznego. Dopiero po konfiguracji można to zrobić. Wtedy po ok. 15 minutach od połączenia urządzenia z siecią zostanie automatycznie zmienione hasło. Standardowe hasło i login do tego modelu to user: homeu i haslo: homep . Standardowy adres IP 192.168.0.1. Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Mam drugiego, starszego laptopa i z nim nie było żadnych problemów z połączeniem - pan z vectry przyszedł, zamontował router, a po kilku godzinach bez problemu połączyłem się z internetem poprzez starego lenovo. Z kolei pan w informacji twierdził, że do routera można podłączyć dwa komputery. Wcześniej jednocześnie podłączone były laptop lenovo i telefon lub kindle. Nie chciałbym się też bawić w ciemno z ustawieniami routera, bo nie znam się zbyt na tym i nie chciałbym pozbawić się całkiem internetu. Poczekam na jakieś dalsze wskazówki. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Start -> Programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administrator. Wpisz komendę netsh int ip reset reset.log Po jej wykonaniu uruchom ponownie komputer. Potem wejdź w Panel sterowania -> Centrum sieci i udostępniania -> Połącz z siecią i wskaż swoją sieć bezprzewodową. Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Niestety po wykonaniu powyższych instrukcji nie widać żadnych zmian, Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zainstaluj program inSSIDer i zrób screen z listy sieci: http://www.metageek.net/products/inssider/ Dostajesz jakiś komunikat o błędzie, czy po prostu wszystko przechodzi, a Internet dalej nie działa? Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zaraz dołączę screen. W tray'u pojawia się ikonka podłączenia do sieci, z tym że ma mały wykrzyknik w zółtym trójkącie, Zaraz też dołożę screen. Ponadto ktoś powiedział, żebym wpisał w konsolę polecenie ping 127.0.0.1. Oto rezultat: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 To tylko znaczy, że masz poprawnie skonfigurowany protokół TCP/IP, a nie połączenie z siecią. Czekam na resztę danych. Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 W tray'u wygląda to tak: Poza tym nie mam żadnych komunikatów. Screen z inSSIDer'a: Moja sieć to: wvnet-AE7D24 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Daj logi z OTL: https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Dodaję logi z OTL. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Wygląda dziwnie jak filtrowanie adresów MAC na routerze. Zrób jeszcze raport Net-log z tego drugiego komputera dla porównania. Odnośnik do komentarza
wasabi Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 W okolicy widać niezabezpieczony router TP-LINK_ED0DBC. Proponuję skorzystać z niego na chwilę w celu sprawdzenia czy karta funkcjonuje poprawnie. Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Raport net-log z drugiego komputera. Ponadto na innym forum ktoś napisał coś takiego: (średnio to rozumiem, ale chyba coś pokrywa się z Twoim pomysłem) Sterownik jest poprawnie zainstalowany, widać, że jest odpowiedź na ping localhost, sprawdź na stronie producenta czy jest nowsza wersja i jeśli tak, zaktualizuj sterownik, albo sprawdź aktualizacje w Windows Update. Problem polega na tym, że laptop nie może otrzymać adresu od serwera DHCP, system ustawia adres typu link-local, czyli taki adres, który pozwala Ci łączyć komputery ze sobą bezpośrednio w sieć lokalną, powodem braku przyznania adresu IP przez serwer DHCP może być wyłączenie serwera DHCP, umieszczenie w innej podsieci (ale jeśli jest uruchomiony na routerze, to można to wykluczyć), włączono filtrowanie MAC adresów lub wyczerpała się pula adresów przyznawanych przez DHCP. W okolicy widać niezabezpieczony router TP-LINK_ED0DBC. Proponuję skorzystać z niego na chwilę w celu sprawdzenia czy karta funkcjonuje poprawnie. Dzięki za pomysł - faktycznie, z tą siecią mogę się połączyć. net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Widzisz jakieś strony (z działającego komputera) pod adresami: http://95.160.160.1 http://172.18.184.31 http://172.29.0.1 Jakiekolwiek okna logowania? Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Niestety nie, nic. Odnośnik do komentarza
wasabi Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Najprawdopodobniej problem wynika z zdalnej konfiguracji sprzętu przez oprogramowanie Vectry. Proponuje sprawdzić następującą czynność, odłączyć od sieci ten laptop który obecnie działa poprawnie, i spróbować ponownie nawiązać połączenie za pomocą Acera. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Jak odepniesz router Cisco od sieci, to sprawdź przez ipconfig /all jaki adres będzie miała brama domyślna. Wtedy wejdź na niego po http, np. tak: http://192.168.0.1 Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Panowie, to jest totalny hicior: po resecie ZADZIAŁAŁO! Jak to możliwe? i czy nie jest to w jakiś sposób tymczasowe - nie będę miał podobnych niespodzianek ? ) EDIT: Po restarcie routera Acer załapał i nie chce zapeszyć, ale wydaje się, że wszystko działa. Wielkie dzięki za cały poświęcony czas i wysiłek ! Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Sprawdziłeś także drugi komputer? Resetowałeś ustawienia routera, czy tylko uruchomiłeś go ponownie? Odnośnik do komentarza
KasztanowyJim Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Pstryknąłem włącz/wyłącz na routerze. Jakoś długo i wnikliwie tego nie badałem, ale na obu komputerach internet był Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Jedyne, co mogłeś zmienić, to wywalić stare dzierżawy serwera DHCP. Ale to by było baaardzo dziwne, nikt nie ustawia małych pul (poniżej 50 adresów) w sieciach domowych. Możliwe, że jest temu winna autokonfiguracja od Vectry. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez DawidS28 Temat zamykam jako rozwiązany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi