trpcp Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Witam Nigdy nie zwracałem uwagi zbyt dużej na to jakie moduł pakuje na jaką płytę (oczywiście oprócz tego ze sprawny i ze szczelinku pasują ;p) jedynie sprawdzałem czy nie będie za wolny do płyty/procesora. Konkretnie, jeśli klient miał płytę która pracowała z ramem 266/333, ja kupowałem mu 400 i śmigało. Nie jestem w stanie powiedzieć napewno ze z DDR2 było podobnie, bo jak powiedziałem wcześniej nie zwracałem szczegulnej uwagi na to. Teraz jednak spotkałem sie z płytami intela które maja w specyfikacji że wyżej 533 nie podskoczysz.. i faktycznie nie podskakujesz. Nie potrafie sobie tego logicznie wytłumaczyć. W pamieci pierwsze adresy są zajete przez info o module, na tej podstawie płyta autokonfiguruje się jak zagada z pamięcią, czy problem polega na tym ze BIOS/chipset jest na tyle stary ze nie potrafi zrozumieć, albo zastosować danych z modułu i dlatego wogóle nie startuje? Czy czestotliwość pamięci nie jest raczej dobierana w oparciu o prędkość procesora? (coś mi przyszło do głowy, zaraz to przetestuje). Mam prośbę zeby mnie ktos oświecił w tej kwestii... Pozdrawiam no tak... po ustawieniu na sztywno parametrów pracy pamięci na bardziej zbliżone do nieosągalnych, na orginalnym module nie ruszyło (overclocking fail ), ale na docelowej 800 poszło, system sie załadował o wiele sprawniej niż dotychczas, mimo ze pamiec pracowała dość wolno 3500/750MB/s - aida pokazała. tylko teraz po resecie BIOSu mam mam 'nie znaleziono SYSTEM' mam nadzieje ze to tylko złe zamknięcie pliku, a nie posypana fablica allokacji. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 zaraz zaraz, pisząc to zdanie: Konkretnie, jeśli klient miał płytę która pracowała z ramem 266/333, ja kupowałem mu 400 i śmigało. Nie jestem w stanie powiedzieć napewno ze z DDR2 było podobnie, bo jak powiedziałem wcześniej nie zwracałem szczegulnej uwagi na to. sugerujesz, że jesteś "serwisantem komputerowym" ? Celowo wziąłem to w cudzysłów bo chyba to nie prawda sądząc po pytaniach, które zadajesz.Słyszałeś chociażby o czymś takim jak google? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Marek Ja bardziej bym zapytał o odpowiedzialność za wykonanie usługi oraz samoocenę. Też oczywiście wnioskuję, że post jest napisany przez człowieka, który modyfikuje (naprawia) sprzęt za kasę (słowo Kilent). Brak słów. Odnośnik do komentarza
trpcp Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 To jak jesteście panowie tacy oblatani (z innych waszych wypowiedzi na tym forum wynika ze jesteście) to moze by mi któryś króciutko, szybciutko odpowiedział. Przy odrobinie chęci w tych dwóch postach udało by się to napewno, zamiast obrzucać mnie błotem (co taż ładnie wam wyszło )? W google szukam od jakiegoś czasu, ale nie znalazłem satysfakcjonujących mnie informacji. Czymże jest minutka czasu panów dobrodziejów w porównaniu z moimi niezliczonymi godzinami przekopywania się przez artykuły o chipsetach i pamięciach?... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Przykro mi ale post świadczy o działalności komercyjnej. Forum ma inne cele. Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 To ja ciut podpowiem, a co mi tam. Teraz jednak spotkałem sie z płytami intela które maja w specyfikacji że wyżej 533 nie podskoczysz.. i faktycznie nie podskakujesz. Nie potrafie sobie tego logicznie wytłumaczyć. W pamieci pierwsze adresy są zajete przez info o module, na tej podstawie płyta autokonfiguruje się jak zagada z pamięcią, czy problem polega na tym ze BIOS/chipset jest na tyle stary ze nie potrafi zrozumieć, albo zastosować danych z modułu i dlatego wogóle nie startuje? Czy czestotliwość pamięci nie jest raczej dobierana w oparciu o prędkość procesora? (coś mi przyszło do głowy, zaraz to przetestuje). Płyta (a ściślej BIOS) i pamięci muszą się jakoś dogadywać na starcie. Jak one to robią? Proponuję poszukać informacji o SPD oraz QVL. Dalej, pamięci poza częstotliwością mogą mieć również różne opóźnienia oraz napięcia pracy, czy to ma jakieś znaczenie? Pamięci to również dosyć wrażliwe i precyzyjne części elektroniczne, czy poszczególne elementy mogą mieć jakieś ograniczenia? Co tak w ogóle na ten temat mówi instrukcja (może są w niej np. jakieś informacje o obsługiwanych pamięciach)? Po prostu pomyśl trochę nad tym jak to działa, a znajdziesz odpowiedź w sieci/instrukcji. Skoro składasz/naprawiasz kompy, to nie będę Ci tego tłumaczył jak dziecku, trochę samodzielności nie zaszkodzi. Chcesz, żebyśmy poświęcili minutkę, a tak naprawdę nie chciało Ci się nawet do instrukcji od płyty głównej zajrzeć. tylko teraz po resecie BIOSu mam mam 'nie znaleziono SYSTEM' mam nadzieje ze to tylko złe zamknięcie pliku, a nie posypana fablica allokacji. Najprawdopodobniej oznacza to, że uszkodzeniu uległ systemowy Rejestr. Te informacje wystarczą do znalezienia wszystkiego w Google. Szczerze mówiąc mi nie przeszkadza to, że prowadzisz działalność komercyjną, bo każdy z czegoś żyje. Mi przeszkadza to, jak traktujesz klientów. Tzn. wsadzasz jakieś części i stwierdzasz, że "a może będzie działać". Przemyśl raz jeszcze swoje podejście. Odnośnik do komentarza
trpcp Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 no to zamykamy wątek. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi