Skocz do zawartości

Komputer zablokowany przez złosliwe oprogramowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę. Wczoraj padłem ofiarą ataku nieszczesnego wirusa Weesof. Przeskanowałem komputer w trybie awaryjnym Kasperski rescue disk - usunął jakieś wirusy ale nadal pojawia się okno blokujące komputer w trybie normalnym. Pytanie - czy stawiając od nowa system (posiadam Viste Home Edition -zainstalowana bezpośrednio na dysku twardym przy zakupie) - pomoże to w usuięciu problemu czy lepiej tak jak czytałem na forum załączyc raporty z plikami OTL (i prosic WAS o pomoc w ich przegladnieciu i zdiagnozowaniu) - bo brak mi kompetencji w tej kwesti. Z gory dzieki za odpowiedz i w razie potrzeby pomoc :) .

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Pytanie - czy stawiając od nowa system (posiadam Viste Home Edition -zainstalowana bezpośrednio na dysku twardym przy zakupie) - pomoże to w usuięciu problemu czy lepiej tak jak czytałem na forum załączyc raporty z plikami OTL (i prosic WAS o pomoc w ich przegladnieciu i zdiagnozowaniu) - bo brak mi kompetencji w tej kwesti.

Pytania by nie było, gdyby zasady działu zostały przeczytane: KLIK. Założenie tematu jest równoznaczne z dostarczeniem od razu obowiązkowych logów, niezależnie od tego czy się duma nad formatem. A format? Litości. To prymitywna infekcja, jeden wpis startowy ...

• 3 tygodnie później...

Witam,

Jakis czas temu zablokowalo mi komputer grasujacym ostatnio zlosliwym oprogramowaniem(niby strona policyjna i kaza placic za odblokowanie kompa). Przeskanowalem komputer na trybie awaryjnym Kasperskim - usunal jakies trojany ale w trybie normalnym po uruchomieniu wyskakuje strona policyjna i nic sie nie da zrobic dalej. Poczytalem troche i sciagnalem oprogramowanie z waszej strony.Zalaczam raporty z OLT. Prosze o przeanalizowanie i pomoc. Pozdrawiam

OTL.Txt

Extras.Txt

Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:

:OTL
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\SymIM.sys -- (SymIMMP)
DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- C:\Windows\system32\drivers\blbdrive.sys -- (blbdrive)
O4 - HKLM..\Run: []  File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-3364726913-4271984413-2103720328-1000..\Run: [WPDShServiceObj] C:\Users\Monika\AppData\Local\Microsoft\Windows\4915\WPDShServiceObj.exe ()
O4 - HKU\.DEFAULT..\RunOnce: []  File not found
O4 - HKU\S-1-5-18..\RunOnce: []  File not found
O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: []  File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: []  File not found

:Files
C:\Users\Monika\AppData\Roaming\hellomoto
C:\Users\Monika\AppData\Local\Microsoft\Windows\4915

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.

Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowy log z OTL (bez extras)

Przejdź do finalizacji tematu:

1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL.

2. Opróżnij przywracanie systemu: KLIK

3. Zaktualizuj wymienione programy do najnowszych wersji:

Internet Explorer (Version = 7.0.6002.18005)

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216032FF}" = Java 6 Update 32

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A81200000003}" = Adobe Reader 8 - Polish

"Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl)

Szczegóły aktualizacyjne: KLIK

4. Dla bezpieczeństwa zmień hasła logowania do serwisów w sieci.

WItam,

Przeszedlem przez pkt.1 ale niestety mam klopot (tak mysle) z wykonaniem pkt.2 - niestety ale po pojawieniu sie dostepnych dyskow w Ochronie systemu nie moge ich ani odznaczyc ani zaznaczyc! Czy mozna ten pkt pominac(z tego co czytalem niebardzo chyba!!!) czy moze byc to inna kwestia - jakis blad podczas wykonywania poszczegolnych punktow czyszcenia.

Pozdrawiam i czekam na info :)

• 3 tygodnie później...
niestety ale po pojawieniu sie dostepnych dyskow w Ochronie systemu nie moge ich ani odznaczyc ani zaznaczyc!

Log OTL Extras pokazuje przyczynę:

========== System Restore Settings ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore]

"DisableSR" = 0

"DisableConfig" = 0

Obecność tego klucza, mimo polis ustawionych na zero, blokuje dostęp do konfiguracji.

1. Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku Uruchom jako Administrator > skasuj klucz:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\SystemRestore

2. Zresetuj system. Konfiguracja powinna być odblokowana.

Temat zamykam.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...