Mysza Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witam, czy Ktoś mógłby zebrać (dla uczących się Nowicjuszy) w jednym miejscu zestaw SKRÓTÓW językowych itp. wykorzystywanych w POSTACH, które szanujący się Użytkownk powinien znać, by nadążać za treścią i się nie zbłaźnić ... bo pewnie są takie, które są tylko inwencją piszącego ( np. BTW ), a pewnie są i takie, które powinny być zastosowane w jakiejś określonej sytuacji, a być może ja tego nie robię (chyba EDIT), czyli przydałby się taki podręczny SŁOWNIK FORUMOWICZA - język i zasady liczę na to, że tutaj odpowiedzi nie będą podobne do tych cytowanych w temacie HUMOR, choć warto tam zajrzeć Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 bo pewnie są takie, które są tylko inwencją piszącego ( np. BTW ) Ten skrót o ile się nie myle, pochodzi z języka anglikańskiego i oznacza w przekładzie na polski zwrot - przy okazji. W języku anglikańskim jest tak - by the way. Osobiście wybieram polską wersję. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Humor nie, ale mistrzowie.org może No więc tak: BTW - by the way - nawiasem mówiąc IMHO - in my humble opinion - moim skromnym zdaniem IMO - in my opinion - moim zdaniem EOT - end of topic - (tutaj) koniec tematu OCB - o co biega? BRB - be right back - zaraz wracam TU masz pełną listę. Z bardziej technicznych: RTFM - Read The Fucking Manual - przeczytaj tę pier... instrukcję KISS - Keep It Simple Stupid - stąd BUZI - Bez Udziwnień Zapisuj Idioto (to z programowania) mobo - motherboard - płyta główna FF - Mozilla Firefox IE - Internet Explorer SE - wiadome złe forum CF - ComboFix HJT - HijackThis TMP - pliki tymczasowe SVI - System Volume Information - taki folder w katalogu głównym partycji, przechowuj m. in. punkty przywracania systemu. PHP - język programowania po stronie serwera JS - JavaScript HTML - język tworzenia (statycznych) stron WWW AJAX - kolejna technologia sieciowa, związana z JavaScriptem Odnośnik do komentarza
FWaldek Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Chodzi ci o Akronimy Internetowe? Jeśli tak to tu jest kilka wyjaśnionych. Odnośnik do komentarza
dejko Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 FF - Mozilla Firefox Są tacy (w tym ja), którzy twierdzą, ze prawidłowy skrót to Fx. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 SUPER, dzięki, nie wiedziałam, że tego tyle... na początek przyswoję sobie te : OCB - o co biega? DSH - Rozpaczliwie poszukuję pomocy Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Są tacy (w tym ja), którzy twierdzą, ze prawidłowy skrót to Fx. Owszem, to wg twórców Mozilli Firefoxa, ale przyjęło się FF. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Ja jako encyklopedię acronimów używam tę stronkę http://www.acronymfinder.com/.Polecam Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 W zasadzie akronimy wychodzą z użytku, obecny jest bardziej slang jak to w Idiokracji było, hm hybryda dziwnych dźwięków FF, Lis- Firefox, Net- wiadomo, GG- wiadomo, Ogniomurek- firewall. Do dzisiaj lubię określenie ściana ogniowa Antywir- wiadomo, program antywirusowy. PM, peemka- private message, prywatna wiadomość na forum, PW- jw. w wersji polskojęzycznej, Szukajka- opcja SZUKAJ, Emoty- emoticonki czyli buźki wyrażające nastroje, REG- regulamin, MOD, moderator, osoba opiekująca się działem, pomaga, napomina i pełni funkcję policjanta, Wariacje wyższych modów to supermod, ekstramod, global mod. ADMIN- wyższa kasta, zwykle techniczni albo funkcyjni, często admin= właściciel, założyciel forum itd. W tym mieści się Junior Admin. FAQ- najczęściej zadawane pytania. Na kilku forach spotkałem się z określeniem "kwestiony." BAN- czasowa lub bezterminowa blokada konta użytkownika, używane w rozumieniu zakazu pisania. WARN- ostrzeżenie, wyrażane procentowo lub w inny sposób. Po którymś ostrzeżeniu może nastąpić blokada. HJ- HijackThis, Tempy, śmieci- pliki tymczasowe i inne pozostawiane przez programy i/lub system. Winda- wiadomo, Pingwin- jakaś tam dystrybucja Linuksa, Distro- dystrybucja Linuksa, Syf- odmiana malware/ spyware/ badware, rogueware itd. Przerośnięte programy zabezpieczające (np. zżerające pamięć lub CPU) to bloatware. Newbie- początkujący, np. użytkownik forum czyli user. Noob- eufemistycznie rzecz ujmując niedostosowany społecznie czyli alien (obcy), albo pozer, udający fachurę, Geek- ot, taki komputerowy maniak, guru. Hobbysta pełną gębą. Wysoce inteligentny homo futuris Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi