eTomeek Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Witam serdecznie. Znajomy polecił mi to forum, więc chciałbym uprzejmie zwrócić się do Was z prośbą o pomoc. Sytuacja wygląda następująco: nie było mnie kilkanaście tygodni w domu, wróciłem niedawno i zastałem problem z komputerem (pewnie rodzeństwo coś napsuło). Otóż nie idzie zainstalować żadnego systemu (dysk zastałem sformatowany). Próbowałem kilka razy instalować Windows 7 x64 Proffesional i Ubuntu 12.04 64 bit zarówno z płyty jak i z pendrajwa. W wypadku Windowsa przy około 15-20% postępu "rozpakowywania plików systemu" wywala następujący błąd: "System Windows nie może zainstalować wymaganych plików. Plik może być uszkodzony bądź nie istnieje. Upewnij się, że wszystkie pliki niezbędne do instalacji są dostępne, a następnie ponownie uruchom instalację. Kod błędu: 0x80070570." W przypadku Linuxa nie zapisałem dokładnie komunikatu, ale było tam coś o błędzie zapisu i ewentualności uszkodzenia nośnika instalacyjnego. Odpaliłem z ciekawości płytkę Hiren's BootCD i jakieś narzędzie do testowania dysku - wypluło, że brak błędów, dysk jest w świetnym stanie itd. Nie jestem w stanie podać dokładnych parametrów komputera, bo po prostu ich nie pamiętam. Podaje ogólniki: AMD Athlon 2x2.8 GHz, 4 GB RAM, dysk twardy Seagate, zasilacz Akyga 420 W LPK12-23 (tak, wiem że to śmieć). Na szczęście mam ze sobą laptopa, więc mogę z niego działać. Jakieś pomysły co się mogło stać / co nawaliło / i jak to naprawić? Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 Pobierz program MHDD i wypal na dyskietce lub na płycie. Uruchom z niego komputer i zeskanuj dysk, a potem zamieść wyniki na forum. Zrób jeszcze screen ze SMART. Możesz także uruchomić MHDD z pendrive'a: https://www.fixitpc.pl/topic/8179-mhdd-%E2%80%94-tworzenie-bootowalnego-pendrivea/ https://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd-podstawowa-instrukcja-obslugi/ Odnośnik do komentarza
eTomeek Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Wyniki testu z MHDD: AVG 85773 kb/s ACT 55711 kb/s <3ms 2391113 <10ms 60208 <50ms 182 <150ms 4 SMART: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Daj jeszcze na SMART "any key", żebyśmy zobaczyli wartości pod spodem i zrób nowego screena. Odnośnik do komentarza
eTomeek Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ano tak - przegapiłem drugą część Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Dysk w normie. Pobierz Memtest86 i odpal z niego komputer. Włącz skanowanie pamięci RAM (uprzedzam, że to może potrwać kilka godzin). Odnośnik do komentarza
eTomeek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Memtest był strzałem w dziesiątkę. Na obu kościach RAM wysypało ponad 70 tysięcy błędów. Wyjąłem jedną kość - ponownie błędy. Na drugiej kości test poszedł bez żadnego błędu i udało się już postawić normalnie system. Dziękuje bardzo za pomoc Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez DawidS28 Ok, zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi