markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Ostatnio zauważyłem "samoczynne" znikanie miejsca na twardzielu. Zaczyna to być już poważny problem bo z 231 giga zostało tylko 15,7 wolnych czyli poniżej 10 % oczywiście mogę coś tam pokasować ale miejsce znika "samo" np dzisiaj w ciągu pracy z kompem z 16 giga na 15,2 a potem z 16,8 na 15,7 - w międzyczasie zrobiłem oczyszczanie dysku i usuwanie kopii zapasowych. Gdzie szukać możliwości na zwolnienie przestrzeni ? pozdro m Aha mam vistę business z sp2 Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zdiagnozuj co 'zabiera' pojemność http://www.uderzo.it/main_products/space_sniffer/index.html Btw. Były już podobne tematy na forum. Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zrobiłem skan tym space snifferem i co dalej - jak przesłać dane ? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Pojemności o których mówisz są bardzo duże. Będzie łatwo wyłapać co ja zajmuje. Najprościej sprawdź sam. Btw. Jeden z podobnych tematów https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/740-samozapelnianie-sie-dysku-c-z-windows/ Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Jak to zanalizować ? Na razie widze coś takiego Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Nie masz czasem uruchomionego w tle programu do pobierania plików z serwerów hostingowych (chodzi tutaj o filmy itp.)? Możesz oczywiście dysk "przelecieć" programem CCleaner czy Odkurzacz - polecam ten pierwszy. Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 nic mi nie wiadomo o zadnym programie czy ten cccleaner jest bezpieczny bo nie chcę potem motać się z kompem przez 2 tygodnie Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 CCleaner jest całkowicie bezpieczny. W zależności od tego, co zaznaczysz wywali ustawienia rozmiarów okienek, zapisane miniaturki obrazków, historię w przeglądarkach i inne mało potrzebne rzeczy. Program jest darmowy, po polsku, tak więc z ustawieniem nie powinieneś mieć żadnych problemów. Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 ale on wykrył tylko 350 mega do usunięcia to trochę mało Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Albo ja jestem ślepy, albo na wykresiku nie ma nic podejrzanego. 1. Daj screena z diskmgmt.msc (Wpisz to w Uruchom i odpal). 2. Uruchom -> cmd -> chkdsk Podaj tutaj wynik działania. 3. Wyłącz, a następnie włącz przywracanie systemu - http://support.microsoft.com/kb/310405/pl Możesz sobie pomóc TYM. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 W sumie folder System volume information ma 2 Gb Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 W sumie folder System volume information ma 2 Gb My tu mówimy o 200 GB, co mnie wydaje się nieprawdopodobne, zwłaszcza, że na obrazku stoi ze 100 GB filmów/muzyki/gierek. Jesli chodzi o SVI - właśnie dlatego sugeruję zresetowanie Przywracania systemu, ale to "tylko" 2 GB. Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 oto wyniki Microsoft Windows [Wersja 6.0.6002] Copyright © 2006 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone. C:\Users\marek>chkdsk Typ systemu plików to NTFS. Etykieta woluminu: SW_Preload. OSTRZEŻENIE! Nie określono parametru F Uruchamianie programu CHKDSK w trybie tylko do odczytu. CHKDSK sprawdza pliki (poziom 1 z 3) Przetworzone rekordy plików: 206144. Ukończono sprawdzanie plików. Przetworzone rekordy dużych plików: 893. Przetworzone rekordy uszkodzonych plików: 0. Przetworzone rekordy atrybutów rozszerzonych: 2. Przetworzone rekordy ponownej analizy: 101. CHKDSK sprawdza indeksy (poziom 2 z 3) Przetworzone wpisy indeksu: 257308. Ukończono weryfikację indeksów. Przetworzone pliki nieindeksowane: 0. CHKDSK sprawdza deskryptory zabezpieczeń (poziom 3 z 3) Przetworzone deskryptory zabezpieczeń: 206144. Ukończono sprawdzanie deskryptorów zabezpieczeń. Przetworzone pliki danych: 25583. Trwa sprawdzanie dziennika Usn... Przetworzone bajty numerów USN: 34645576. Zakończono sprawdzanie poprawności dziennika Usn. System Windows sprawdził system plików i nie znalazł żadnych problemów. 242660351 KB całkowitego miejsca na dysku. 224940120 KB w 154060 plikach. 85316 KB w 25584 indeksach. 0 KB w uszkodzonych sektorach. 321967 KB używanych przez system. 65536 KB zajętych przez plik dziennika. 17312948 KB dostępnych na dysku. 4096 bajtów w każdej jednostce alokacji. 60665087 ogółem jednostek alokacji na dysku. 4328237 jednostek alokacji dostępnych na dysku. C:\Users\marek> Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Okej sorki źle zrozumiałem. Myślałem ze w ogóle cały dysk ma 231gb. EDIT. Ee.. ze screena wynika że poprawnie zrozumiałem treść 1 posta. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Już sam nie wiem... Ja tu widzę, że chyba markym nie wiesz, ile tego naściągałeś z sieci. Wszystko się zgadza. Użyj jeszcze Disk Space Analyzer, to jest bardziej przejrzyste - może sam dojdziesz, co tak rośnie. Kiedyś miałem wirusa, który się powielał non-stop w którymś z folderów systemowych, ale to było dawno temu, na Windows Server 2003. System był straszliwie zapuszczony i poszedł do reinstalacji - problem zniknął. Nie sugeruję oczywiście, byś tak robił, ale tu wszystko wygląda normalne działanie. Możesz zrobić logi OTL-em i wrzucić na forum (dokładniejsze instrukcje w dziale poświęconym wirusom). Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 DawidS28 włączyłem i wyłączyłem (co prawda troszkę inaczej bo link był do Xp) i zwolniło się jakieś 1,5 giga czy po analizie posta nr 13 sa jakieś inne pomysły na zwiększenie wolnej przestrzeni - jakieś temp. cookies itp, itd ??? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Jeśli poprawnie ustawiłeś CCleanera, to wszystkie śmieci (w tym temp) wyleciały. Zapytam inaczej: ile wg Ciebie brakuje miejsca na dysku? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Jak to zanalizować ? Na razie widze coś takiego Hm...jest/było SVI, ale zapytam dla pewności. Program powinien zostać uruchomiony z trybu = uruchom jako administrator. Tak zrobiłes? sa jakieś inne pomysły na zwiększenie wolnej przestrzeni - jakieś temp. cookies itp, itd ??? Uruchom systemową 'szukajke' i wklep w pasek %temp% = co znajdzie kasuj. Bądź możesz użyć TFC - program poprosi o restart http://www.geekstogo.com/forum/files/file/187-tfc-temp-file-cleaner-by-oldtimer/ EDIT: Zapytam inaczej: ile wg Ciebie brakuje miejsca na dysku? Dawid zobacz ile pokazuje/przeliczył SpaceSniffer. Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Spróbuj wyczyścić zawartość poniższych katalogów: C:\Windows\Prefetch C:\Windows\Temp C:\Documents and Settings\nazwa usera\Ustawienia lokalne\Temp\ C:\Documents and Settings\nazwa usera\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\ Zmniejsz wielkość kosza: Prawy przycisk myszy na kosz -> właściwości -> Globalne -> Użyj jednego ustawienia, zmień na 2% Wyłącz hibernację: Panel Sterowania->Opcje zasilania->zakładka Hibernacja-> odhacz Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Do DawidS28 - miejsca wolnego chciałbym jak najwięcej tak ze 150 giga (impossible is nothing) Do Tyrol - Hm...jest/było SVI, ale zapytam dla pewności. Program powinien zostać uruchomiony z trybu = uruchom jako administrator.Tak zrobiłes? Program czyli CCCleaner ? Jeśli tak to nie było okienka z pytaniem o admina ale zakładam że ja nim jestem Cóż to jest to SVI ?? Aha i w tym CCCleaner w zakładce rejestr pokazuje mi się mnóstwo problemów Naprawiać je i czy wcześniej utworzyć kopię zapasową zmian wprowadzonych do rejestru ? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Nie CCCleaner, a SpaceSniffer. Bo tu juz widać przepaść = ile przeliczył, a ile jest fizycznie zajęte. Program musi być uruchomiony jako administrator, inaczej 'omija' pewne sprawy. EDIT: Jeśli tak to nie było okienka z pytaniem o admina ale zakładam że ja nim jestem Nie rozumiemy się. Klikasz na SpaceSniffer PPM i z menu wybierasz uruchom jako administrator. Odnośnik do komentarza
qeman Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Cóż może się nie znam, ale prawdopodobnie sam pchasz(ściągasz tam jakieś pliki) Twoich danych doliczyłem się tak na oko 150 giga. Może wyłączyć hibernacje i zmniejszyć plik wymiany zawsze to coś da. A tak pogrzeb i popatrz bo tak patrze co system to system, ale 80%-90% to są twoje pliki Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Spróbuj wyczyścić zawartość poniższych katalogów:C:\Windows\Prefetch C:\Windows\Temp C:\Documents and Settings\nazwa usera\Ustawienia lokalne\Temp\ C:\Documents and Settings\nazwa usera\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\ Zmniejsz wielkość kosza: Prawy przycisk myszy na kosz -> właściwości -> Globalne -> Użyj jednego ustawienia, zmień na 2% Wyłącz hibernację: Panel Sterowania->Opcje zasilania->zakładka Hibernacja-> odhacz Wykonałeś to? Nie masz żadnego emula? utorrenta czy innego pliku do ściągania z sieci? możliwe, że to pliki z tych programów tyle zajmują. Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Heh...powiem jeszcze raz. Twoich danych doliczyłem się tak na oko 150 giga Nic nie trzeba liczyć. Proszę spojrzeć na screen SpaceSniffer = C:\170,9 GB I tu jasno widać ile brakuje/nie wykazuje program. To wygląda, że był 'normalnie' uruchomiony, ale wtedy nie powinien pokazać SVI. No ale dalej nie wiemy w jaki sposób go uruchomił. Odnośnik do komentarza
markym Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 obawiam się że nie rozumiem Klikasz na SpaceSniffer PPM Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi