Gawue Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Witam, otóż mam dwa problemy z którymi nie mogę sobie poradzić. 1. Nieznanie źródło dźwięku, które pojawia się w mikserze jako "Nieznana nazwa" i jedyne co moge zrobić to je wyciszyć (leci tam jakaś dziwna muzyka i czasem jakby radio) 2. Nie mogę poustawiać sobie ikon na pulpicie gdyż po każdym odświeżeniu lub restarcie wracają do porządku alfabetycznego. Autorozmieszczanie mam wyłączone. Mam Windows 7 Home Premium 64 bit. Załączam raporty z OTL: OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Przyczyną dewiacji jest m.in. trojan ZeroAccess, choć to nie jedyna infekcja w systemie. Wymagane dodatkowe skany: 1. Uruchom SystemLook x64 i w oknie wklej: :reg HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1} /s HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s :filefind services.exe Klik w Look. Przedstaw wynikowy log. 2. Uruchom Farbar Service Scanner, zaznacz wszystko do skanu. Przedstaw wynikowy log. . Odnośnik do komentarza
Gawue Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) Przedstawiam logi z podanych programów. Dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź. Dodam jeszcze, że miałem problem z Windows Update, Centrum zabezpieczeń oraz Zaporą systemu Windows jednak uporałem się z tym stosując poradniki m. in. z tego forum. SystemLook.txt FSS.txt Edytowane 26 Lipca 2012 przez picasso Bez "odświeżeń" (zasady działu), to nie przyśpieszy sprawy. Proszę czekać cierpliwie, aż będę w stanie przetworzyć temat. //picasso Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: reg delete HKCU\Software\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /f reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /v hlamp /f reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /v pescpl /f reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /v tusvig /f reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0D7562AE-8EF6-416d-A838-AB665251703A}" /f reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{95B7759C-8C7F-4BF1-B163-73684A933233}" /f reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{CFF4DB9B-135F-47c0-9269-B4C6572FD61A}" /f reg add "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} /f reg add "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main" /v "Start Page" /t REG_SZ /d about:blank /f reg delete HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /ve /f sc delete "Web Assistant Updater" Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.BAT Adnotacja dla innych czytających: batch unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik umieść wprost na C:\. 2. Uruchom BlitzBlank i w karcie Script wklej: DeleteFolder: C:\Windows\Installer\{f5ce5a49-3400-f769-2a0a-d3cdcda7ac68} C:\Users\euro\AppData\Local\{f5ce5a49-3400-f769-2a0a-d3cdcda7ac68} C:\Windows\system32\%APPDATA% C:\ProgramData\99058D65000094D100012309B4EB2367 DeleteFile: C:\Users\euro\AppData\Roaming\pescpl.dll C:\Users\euro\AppData\Roaming\tusvig.dll C:\Users\euro\AppData\Roaming\wpsnsc.dll C:\Users\euro\AppData\Roaming\hlamp.dll "C:\Users\euro\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\3p6e8ms9.default\searchplugins\MyStart Search.xml" "C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\fcmdSrch.xml" "C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\avg-secure-search.xml" Execute: C:\fix.bat Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Execute Now. Zatwierdź restart komputera. Przed ekranem z logo Windows powinien pojawić się ekran z działaniami BlitzBlank. Finalnie BlitzBlank wygeneruje na dysku C log. 3. Przeprowadź deinstalacje adware: - Przez Panel sterowania odinstaluj: Web Assistant 2.0.0.458 - Otwórz Firefox i w Dodatkach odinstaluj: incredibar.com, Web Assistant - Otwórz google Chrome i w Rozszerzeniach odinstaluj: Web Assistant. Ponadto, zmień stronę startową oraz w zarządzaniu wyszukiwarkami przestaw domyślną z MyStart Search na np. Google, po tym MyStart Search skasuj z listy. 4. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C. 5. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj oraz SystemLook na warunki: :reg HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1} /s Wklej do posta raport BlitzBlank i dołącz też log z AdwCleaner. Dodam jeszcze, że miałem problem z Windows Update, Centrum zabezpieczeń oraz Zaporą systemu Windows jednak uporałem się z tym stosując poradniki m. in. z tego forum. Z tym należało się wstrzymać aż do wyczyszczenia infekcji. Przy czynnym trojanie ZeroAccess jest duże prawdopodobieństwo ponownych uszkodzeń. . Odnośnik do komentarza
Gawue Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 W momencie jak klikam Execute now wyskakuje mi błąd Syntax Error in line 4, Invalid folder path. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Wytnij linię C:\Windows\system32\%APPDATA%. Zapomniałam o tym, że BlitzBlank jest tylko połowicznie zgodny z x64 i nie interpretuje natywnego katalogu system32. Ten procentowy folder potem ręcznie doczyścimy. Odnośnik do komentarza
Gawue Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Wszystko zrobiłem jak podano. SystemLook.txt AdwCleanerS1.txt blitzblank.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 1. BlitzBlank pod koniec zwrócił jakiś błąd, nie do końca wykonał się FIX.BAT. Z prawokliku na plik wybierz opcję "Uruchom jako Administrator". To powinno doprawić brakujące modyfikacje. 2. Uruchom GrantPerms x64 i w oknie wklej: C:\Windows\system32\%APPDATA% Klik w Unlock. Po tym przez SHIFT+DEL załatw ten folder z dysku. 3. Wyczyść lokalizacje tymczasowe za pomocą TFC - Temp Cleaner. 4. Do oceny wystarczy tylko nowe szukanie SystemLook na te same warunki co podane w poście powyżej. PS. Widzę, że w międzyczasie próbowałeś kombinować. Narzędzie Symantec FixZeroAccess dedykuje starszy (paskudniejszy) wariant tej infekcji, czyli rootkita trybu kernel i to na systemie 32-bit. Zresztą nie było pod tę infekcję żadnego narzędzia, które adresowało 64-bitowe wersje ZeroAccess, całkiem inne niż 32-bitowe. Aktualnie rootkit zmienił budowę. To co posiadałeś to najnowszy wariant infekcji, działa inną techniką, mniej inwazyjne user mode. I tu ciężko z automatycznymi narzędziami. MBAM czy HitmanPro to dedykują, ale nie zawsze się udaje nimi zrobić usuwanie. . Odnośnik do komentarza
Gawue Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 BlitzBlank wyrzuca mi przy samym Execute: C:\fix.bat błąd Failed to execute, please make sure the application was started as an administrator. Uruchamiałem ją oczywiście z opcji "Uruchom jako administrator", więc nie wiem skąd ten błąd. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Ale przecież to już nie przez BlitzBlank! Masz po prostu z prawokliku na plik FIX.BAT wybrać opcję "Uruchom jako Administrator". Tylko tyle. Odnośnik do komentarza
Gawue Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Zrobione. SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Zrobione, klucz infekcji poleciał z rejestru, co oznacza, że problem z aranżacją ikon na Pulpicie i zapamiętywaniem widoków folderów powinien ustąpić. Upewnij się, że szkody w usługach (Zapora etc.) nie powstały na nowo i kończymy: 1. Porządki po narzędziach: w AdwCleaner uruchom Uninstall, dokasuj sobie ręcznie resztę używanych (już niepotrzebne). 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Upewnij się, że bazy najnowsze w posiadanym Malwarebytes Anti-Malware i wykonaj pełne (nie ekspresowe) skanowanie. Zaprezentuj raport, o ile coś namierzy. . Odnośnik do komentarza
Gawue Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Wszystko chodzi pięknie, ikonki się słuchają, aktualizacje i zapora działają bez zarzutu, nieznany dźwięk jak dotąd też się nie pojawił. Jednak Malwarebytes Anti-Malware znalazł mi jedną infekcję dlatego załączam log ze skanowania. Dzięki wielkie za pomoc! mbam-log-2012-07-27 (10-40-05).txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 To co wykrył MBAM to fałszywy alarm. To komponent Windows, też go mam. Zignoruj. Na zakończenie: 1. Podstawowe aktualizacje: KLIK. Konkretnie tu z Twojego systemu chodzi mi o aktualizacje / weryfikacje wersji: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216032FF}" = Java 6 Update 33"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217000FF}" = Java 7 Update 1"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.1 - Polish"{D6F879CC-59D6-4D4B-AE9B-D761E48D25ED}" = Skype™ 5.3"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6"ENTERPRISE" = Microsoft Office Enterprise 2007 ----> brak pakietu SP3"Foxit Reader" = Foxit Reader"Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl) 2. Prewencyjnie dla bezpieczeństwa zmień hasła logowania w serwisach. . Odnośnik do komentarza
Gawue Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Ok, dzięki wielkie za pomoc, porobiłem aktualizacje, jeszcze tylko hasła i wszystko gotowe. Przyznam, że ten problem z ikonkami poruszany znajdywałem na wielu zagranicznych i polskich forach, ale nie znalazłem rozwiązania jak się z nim uporać. Profesjonalizm godny podziwu, jeszcze raz, wielkie dzięki! Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów, Daniel Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi