DawidS28 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 15 września Microsoft opublikuje wersję beta Internet Explorera 9. Premiera ma się odbyć w San Francisco podczas imprezy Beauty of the Web, na którą zaproszenia otrzymają wybrani projektanci stron WWW i aplikacji sieciowych, blogerzy oraz dziennikarze. Po czterech wersjach Preview (z których ostatnia ukazała się na początku sierpnia) programiści z Redmond chcą pokazać przeglądarkę w pełnej krasie. Wydanie beta zapewne wyjaśni, jak będzie wyglądał interfejs browsera. Firma na razie niewiele mówiła na ten temat, a jeszcze mniej dawało się wywnioskować z publikowanych wersji Preview. Według relacji prasowych koncern nie zamierza wcześniej rozpowszechniać przeglądarki wśród abonentów serwisu MSDN. Inaczej było np. w przypadku edycji beta Visual Studio 2010 - ta kilka dni wcześniej pojawiła się w portalu dla programistów. Wśród nowych funkcji IE 9 należy wymienić obsługę języka HTML5, bardzo zmieniony silnik JavaScriptu i przyspieszanie sprzętowe przeglądarki w celu szybszego renderowania tekstów i obrazków. W ostatnim wydaniu Preview Internet Explorer 9 osiągnął 95 na 100 możliwych punktów w teście Acid3. Odnotowano także postępy w implementacji elementów canvas i ładowalnych czcionek CSS3. Dokument dla webmasterów wylicza najważniejsze nowości w IE 9. Uruchamiana online wersja Preview działa w Windows 7 i Viście, ale nie da się uruchomić w Windows XP. Źródło: onet.pl Mieliśmy cztery alfy, każda po kolei wyglądała na lepszą. W pierwszej i drugiej właściwie nie zauważyłem znaczącej poprawy standardów, trzecia była już zdecydowanie lepsza. Jeżeli ostatnia alfka osiągała wynik 95/100 w ACID3 to - chociaż dobre dwa lata po konkurencji - wreszcie Microsoft zaczyna dostosowywać swoją przeglądarkę do ogólnie panujących standardów. Gwoli ścisłości - ostatni IE, który był technologicznie lepszy od konkurencji to prawdopodobnie 4.0, no... może 5.0. Nieudane wersje 5.5, 6 i nieco mniej 7 spędzały sen z powiek wielu twórcom stron WWW. IE 8 był (jest) nawet dobry, natomiast dalej za konkurencją. Czekamy na betę. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 http://www.dobreprogramy.pl/Patryk-Goralowski-o-IE-i-innych-przegladarkach,Aktualnosc,19904.html Ciekawy filmik o IE9. http://www.dobreprogramy.pl/MaterialyWideo.html - więcej tutaj. Odnośnik do komentarza
Rafael Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ok, pytanie tylko jak dużo osób wykorzystuje w swojej pracy IE ? Ja osobiście IE wykorzystuje tylko i wyłącznie do Windows Update, podczas codziennego korzystania z sieci używam innych aplikacji (teraz testuje Safari 5.0.1). Jednakże, nie zmienia to faktu że IE w systemie, według mnie, warto posiadać - zawsze najbardziej aktualną wersję. Generalnie MS od jakiegoś czasu bardzo dużo pieniędzy wydał na kampanię rekalamową dla IE, w naszej telewizji pojawiały sie reklamy, widziałem także bilboardy na ulicach. Zastanawiam się jednak po co to wszystko ? Przecież przeglądarki są darmowe, więc dlaczego MS tak zależy, żeby był używany przez użytkowników ? Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Dzisiaj pojawił się Internet Explorer 9 Beta. Internet Explorer 9 to kolejna wersja przeglądarki Microsoftu. Dziewiątka jest odważną próbą nawiązania walki z konkurencją, która w ostatnich latach zaczęła intensywnie się rozwijać i coraz szybciej goni IE. W najnowszej wersji producent wprowadził między innymi obsługę standardu HTML5, który oferuje webmasterom bardzo dużo możliwości i staje się coraz popularniejszy, na przykład jako alternatywa dla Flasha firmy Adobe. Poprzednie wersje IE jednak nie tylko nie obsługiwały najnowszej odsłony HTML, ale nie radziły sobie także z wieloma innymi, od dłuższego czasu używanymi standardami. Dlatego też w wersji 9 dodano obsługę takich elementów jak SVG 1.1 2nd edition, multimedialne zapytania CSS3, tła i krawędzie CSS3, selektory CSS3, rdzeń i zdarzenia modelu DOM level 3 oraz style DOM level 2. Wprowadzono nowy silnik JavaScrip o nazwie Chakra, charakteryzujący się znacznie większą wydajnością. Szybkość działania przeglądarki została też mocno zwiększona dzięki wykorzystaniu akceleracji sprzętowej, z której przeglądarka korzysta w praktycznie wszystkich miejscach gdzie było to możliwe. Nowa wersja Internet Explorera to także nowy interfejs, znacznie odchudzony i uproszczony. Pasek adresu został zintegrowany z paskiem wyszukiwania, zmniejszona została liczba przycisków. W systemie Windows 7 karty mogą być odczepiane od okna przeglądarki i dokowane do brzegów pulpitu. Ponadto strony internetowe mogą być przypinane do paska zadań. Pojawił się także menedżer pobierania, którego dotychczas w Internet Explorerze bardzo brakowało. Posiada on funkcję ostrzegania przed szkodliwym oprogramowaniem. Z kolei menedżer dodatków pozwala określić, które z nich mogą spowalniać działanie przeglądarki. Źródło Download: http://windows.microsoft.com/pl-PL/internet-explorer/download/ie-9/worldwide PS. Wrzuciłem te temat raczej jako ciekawostkę. Ja używam Opery, a IE tylko sporadycznie. To, że IE 9 nie obsługuje WinXP dla mnie jest kompromitacją MS i pokazuje ich chorobliwe nastawienie na zysk. Nie wierzę w to, aby kiedykolwiek zrobili bardzo dobrą przeglądarkę. Edytowane 16 Września 2010 przez omkar Odnośnik do komentarza
Eru Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Szkoda że nie mogę jej zainstalować na Windows 7 bo po "instalowanie pakietu językowego" (czy jak to się tam zwie) wywala mi że nie dało rady zianstalowac IE 9... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Internet Explorer 9 to kolejna wersja przeglądarki Microsoftu. Dziewiątka jest odważną próbą nawiązania walki z konkurencją, która w ostatnich latach zaczęła intensywnie się rozwijać i coraz szybciej goni IE. No niestety bzdura. Produkt Microsoftu został przegoniony przez Netscape pod koniec lat 90-tych i od tamtego czasu IE nigdy nie wysunął się na prowadzenie jeśli chodzi o zgodność ze standardami W3C. IE 5.5 miał wiele problemów z interpretacją CSS, IE 6.0 był zdecydowanie za długo na rynku, a nawet w momencie wydania (2001) nie był innowacyjny. Potem dłuuugo nic, aż wreszcie wydano IE 7, gdzie największą zmianą było przeglądanie w kartach. Teraz MS podejmuje próby dogonienia konkurencji, patrząc na wyniki ACID3, który i tak już jest starym testem, może im się to wreszcie udać. Kibicuję gigantowi z Redmond, ale głównie dlatego, by pozostałe przeglądarki nie ustawały w wyścigu technologicznym. PS. Co ten temat robi w oprogramowaniu zabezpieczającym?! Raportowałem. IE 9 ma swój osobny wątek w Software. //EDIT Jurek, nie potrafisz podać źródła tekstu!? Można było objąć w znaczniki "quote" i dać linka tam, skąd to wziąłeś, a nie bezmyślnie naruszać prawa autorskie! Tego Ci nie daruję. Tekst pochodzi stąd: http://www.dobreprogramy.pl/Internet-Explorer,Program,Windows,20403.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 PS. Co ten temat robi w oprogramowaniu zabezpieczającym?! Pewnie dlatego, że IE9 goni IE. Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 @DawidS28 Autorzy newsa, pisząc, że " Dziewiątka jest odważną próbą nawiązania walki z konkurencją, która w ostatnich latach zaczęła intensywnie się rozwijać i coraz szybciej goni IE" mieli prawdopodobnie na uwadze jej popularność a nie zgodność ze standardami czy jakość, choć panów z db można by i o to posądzić Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 29 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Wersja IE 9 Platform Preview 6 dostępna od wczoraj do pobrania z http://ie.microsoft.com/testdrive/info/downloads/Default.html Nawet fajne to nowe IE, natomiast chyba i tak zostanę przy Firefoksie, o ile nie spieprzą obecnego paska menu, który wg mnie jest świetny Nawiasem mówiąc, tu pojawia się jeden z moich głównych zarzutów względem IE 9 - chodzi o sterowanie z jednego przycisku po prawej, 10 razy bardziej wolałem belkę z przyciskami... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi