terminator5000 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Witam serdecznie Bardzo proszę o pomoc w znanej już kwestii -'komputer został zablokowany z powodu naruszenia prawa polskiego'. Poniżej załączam skan z OTL + Extras. Posiadam Win 7 64x. Z góry dziękuję z tego co się już zorientowałem to jest to chyba weelsof/UKASH. Uzupełne jeszcze informacje o zarażeniu, jeżeli normalnie odpalę komputer wyskakuje mi ekran o treści -'komputer został zablokowany z powodu naruszenia prawa polskiego' (...) oraz, że muszę zapłacić 300zł by to odblokować - i nie mogę nic zrobić poza ctrl+alt+del, komputer działa w trybie awaryjnym z obsługą sieci i właśnie w taki sposów piszę tego posta. Chciałbym uratować system, ponieważ zależy mi na zawartości dysku. Próbowałem Hitmanem Pro ale też nic nie dało. Dorzucę jeszcze log z Combofix'a może w czymś pomoże, ponieważ też go użyłem. Bardzo proszę o info jak sobie z tym poradzić. aha, dodam, że logi z OTL były wykonane zanim zainstalowałem ComboFix'a, także proszę o info czy zrobić je jeszcze raz?? W razie czego dorzucam jeszcze logi z OTL + Extras po zainstalowaniu i użyciu ComboFix'a ComboFix.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Nadwyżkę logów obcinam, interesują mnie tylko bieżące sytuacje OTL. Na przyszłość na temat użytkowania ComboFix: KLIK. ComboFix użyty nie wiadomo po co, niepotrzebnie, nie usunął infekcji i tylko sobie pogorszyłeś sytuację. Otóż program wyrzucił z systemu prawidłowe oprogramowanie iPlus Manager. Cóż, będziesz musiał to potem reinstalować. Poza tym, stosowałeś jakiś skrypt do OTL. Nie wolno sobie brać skryptów z cudzych tematów, to nie będzie działać (skrypt jest robiony pod konkretny system na podstawie logów z tegoż), a w szczególnym przypadku można sobie coś uszkodzić. Logi są unikatowe: inne platformy, ścieżki, konta, daty, nazwy obiektów ... Tak i skrypty na ich podstawie stworzone. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4:64bit: - HKLM..\Run: [wdscore] C:\Users\BO\AppData\Local\Microsoft\Windows\4136\wdscore.exe () O4:64bit: - HKLM..\Run: [TNOD UP] "C:\Program Files (x86)\TNod User & Password Finder\TNODUP.exe" /i File not found O2:64bit: - BHO: (Java Plug-In 2 SSV Helper) - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll File not found O2 - BHO: (no name) - {5C255C8A-E604-49b4-9D64-90988571CECB} - No CLSID value found. O2 - BHO: (IEPluginBHO Class) - {F5CC7F02-6F4E-4462-B5B1-394A57FD3E0D} - C:\ProgramData\Gadu-Gadu 10\_userdata\ggbho.2.dll File not found FF - prefs.js..browser.search.defaulturl: "http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?ctid=CT2790392&SearchSource=3&q={searchTerms}" FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {c50ca3c4-5656-43c2-a061-13e717f73fc8}:3.0.8 :Files C:\Users\BO\AppData\Local\Microsoft\Windows\4136 C:\Users\BO\AppData\Roaming\hellomoto C:\Users\BO\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\u7snpmaa.default\searchplugins\conduit.xml C:\Users\BO\AppData\Local\Temp*.html :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Przeprowadź deinstalacje adware: - Przez Panel sterowania odinstaluj: BitTorrentBar Toolbar, Conduit Engine, DAEMON Tools Toolbar, YouTube Downloader Toolbar v4.6. - Otwórz Firefox i w Dodatkach odmontuj: BitTorrentBar Community Toolbar, Conduit Engine, YouTube Downloader Toolbar. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C. 4. Notuję szczątki po Kasperskym. Posłuż się firmowym usuwaczem Kaspersky Remover. 5. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 3. . Odnośnik do komentarza
terminator5000 Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Wielkie dzięki, póki co jest ok, problem zniknął. Przetestuję jeszcze komputer. Proszę jeszcze o weryfikację czy wszystko jest ok. Jeszcze jedno pytanko - jakiego atywirusa polecasz na dzisiejsze, tak ciężkie czasy , Kaspersky jest ok?? OTL.Txt AdwCleanerS1.txt OTL USUWANIE.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Przechodzimy już do mini poprawek i wykończeń: 1. Odinstaluj starego martwego cracka TNod User & Password Finder. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL IE - HKU\S-1-5-21-2169132624-182560560-4016814292-1000\..\URLSearchHook: {88c7f2aa-f93f-432c-8f0e-b7d85967a527} - No CLSID value found O3 - HKU\S-1-5-21-2169132624-182560560-4016814292-1000\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {88C7F2AA-F93F-432C-8F0E-B7D85967A527} - No CLSID value found. Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu. 2. Usuwacz Kasperskiego nie ruszył dowiązanych do Google Chrome wtyczek: CHR - plugin: Kaspersky Anti-Virus (Enabled) = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\pjldcfjmnllhmgjclecdnfampinooman\12.0.0.374_0\plugin/npABPlugin.dllCHR - plugin: Kaspersky Anti-Virus (Enabled) = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\jagncdcchgajhfhijbbhecadmaiegcmh\12.0.0.374_0\plugin/npVKPlugin.dllCHR - plugin: Kaspersky Anti-Virus (Enabled) = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dchlnpcodkpfdpacogkljefecpegganj\12.0.0.397_0\plugin/npUrlAdvisor.dll By to wyciąć, należy zedytować plik Preferences Google Chrome prowadząc podobne działanie jak tutaj w punkcie 3: KLIK. Oczywiście bierz poprawkę na inne nazwy wtyczek. Po usunięciu z Preferences tych zapisów możesz z dysku skasować te foldery: C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\pjldcfjmnllhmgjclecdnfampinooman C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\jagncdcchgajhfhijbbhecadmaiegcmh C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dchlnpcodkpfdpacogkljefecpegganj 3. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę: "C:\Soft win 7\OTL\ComboFix.exe" /uninstall Gdy komenda ukończy: w OTL uruchom Sprzątanie, w AdwCleaner Uninstall, przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\Windows\erdnt. 4. Aktualizacje do przeprowadzenia: KLIK. Z Twojej listy zainstalowanych o co konkretnie chodzi: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla IE)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin (wtyczka dla Firefox)"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6"Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl) 5. Wymiana antywirusa: Jeszcze jedno pytanko - jakiego atywirusa polecasz na dzisiejsze, tak ciężkie czasy , Kaspersky jest ok?? Obojętny, byle z wiodących marek. Czyli Kaspersky, Symantec, Avast i tak dalej = wszystko jest OK. I tu właśnie sprawa: w Twoim systemie jest kompletnie przestarzały Avast z roku 2009. Odinstaluj przez Panel sterowania, następnie z poziomu Trybu awaryjnego popraw specjalizowanym usuwaczem Avast Uninstall Utility. Po tym albo instalacja najnowszego Avast (bardzo się różni od tego co tu jest aktualnie), albo innego nowoczesnego antywirusa. . Odnośnik do komentarza
terminator5000 Opublikowano 27 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 nie rozumiem tylko jednej rzeczy: " (uważaj na zaknięcia {}, musisz zachować formułę listowania wtyczek wynikającą z ciągłości): { "enabled": true, "name": "vShare.tv plug-in", "path": "C:\\Program Files (x86)\\Mozilla Firefox\\plugins\\npvsharetvplg.dll", "version": "1.3.0.1" }, " tzn. mam zostawiać przy każdej wtyczce same nawiasy - {} i tyle ile jest wtyczek, czy usuwać całość wraz z nawiasami?? Zostało mi coś takiego: "plugins": { "enabled_internal_pdf3": true, "enabled_nacl": true, "last_internal_directory": "C:\\Program Files (x86)\\Google\\Chrome\\Application\\20.0.1132.57", "plugins_list": [ {} ] }, jest ok?? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Każdy wpis wtyczki zaczyna się {, a zakańcza }. Wycinając odnośnik do danej wtyczki wycinasz blok przynależny do niej, włącznie z nawiasami obramowującymi wpis wtyczki. . Odnośnik do komentarza
terminator5000 Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Bardzo proszę o sprawdzenie logów czy wszystko zrobiłem ok i czy nie ma jeszcze jakichś problemów z systemem. Poniżej info z czyszczenia. 1 - ComboFix chciał przeskanować komputer podczas usuwania i nie wiem czy to ok, także przerwałem operację i dostałem komunikat, że odinstalowano; 2 - W tej kwestii miałem tylko dwa foldery o innych nazwach, ale też takie pokręcone: C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\pjldcfjmnllhmgjclecdnfampinooman C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\jagncdcchgajhfhijbbhecadmaiegcmh C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dchlnpcodkpfdpacogkljefecpegganj 3 - Nie mam też pewności czy dobrze zrobiłem aktualizacje, m.in. Service Pack'a, IE7 oraz Adobe Shockwave Player; 4 - Również nie mam pewności co do usunięcia wtyczek, czy zrobiłem to tak jak należało 5 - Resztę wydaje mi się, że chyba zrobiłem dobrze. Tak czy siak bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc, jesteś mega niesamowita w tym co robisz i z największą przyjemnością wesprę Was dotacją. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) 1 - ComboFix chciał przeskanować komputer podczas usuwania i nie wiem czy to ok, także przerwałem operację i dostałem komunikat, że odinstalowano; Proces deinstalacji ComboFix w początkowe fazie wygląda tak jak uruchomienie przez dwuklik. 2 - W tej kwestii miałem tylko dwa foldery o innych nazwach, ale też takie pokręcone:C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\pjldcfjmnllhmgjclecdnfampinooman C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\jagncdcchgajhfhijbbhecadmaiegcmh C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dchlnpcodkpfdpacogkljefecpegganj "Pokręcone" nazwy to klasyczna nomenklatura dla folderów rozszerzeń Google Chrome. Nie rozumiem do czego zmierzasz z "miałem tylko dwa foldery o innych nazwach" i mam nadzieję, że nic poza tym co podałam nie usuwałeś. Tutaj dla porównania pokazuję co było w logu z OTL: CHR - plugin: Kaspersky Anti-Virus (Enabled) = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\pjldcfjmnllhmgjclecdnfampinooman\12.0.0.374_0\plugin/npABPlugin.dllCHR - plugin: Kaspersky Anti-Virus (Enabled) = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\jagncdcchgajhfhijbbhecadmaiegcmh\12.0.0.374_0\plugin/npVKPlugin.dllCHR - plugin: Kaspersky Anti-Virus (Enabled) = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dchlnpcodkpfdpacogkljefecpegganj\12.0.0.397_0\plugin/npUrlAdvisor.dllCHR - Extension: Awesome Screenshot: Capture & Annotate = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\alelhddbbhepgpmgidjdcjakblofbmce\3.3.6_0\CHR - Extension: Adblock Plus (Beta) = C:\Users\BO\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\cfhdojbkjhnklbpkdaibdccddilifddb\1.2_0\ Wszystkie ścieżki "pokręcone", ale tylko wskazywane trzy są od Kasperskiego. 3 - Nie mam też pewności czy dobrze zrobiłem aktualizacje, m.in. Service Pack'a, IE7 oraz Adobe Shockwave Player; Wskazałam do aktualizacji konkretne programy, SP1 + IE9 były już w systemie: 64bit- Home Premium Edition Service Pack 1 (Version = 6.1.7601) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 9.0.8112.16421) 4 - Również nie mam pewności co do usunięcia wtyczek, czy zrobiłem to tak jak należało Dla świętego spokoju możesz zrobić nowe logi z OTL. . Edytowane 18 Września 2012 przez picasso 18.09.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi