kioto Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) Nie można uruchomić zapory systemowej, nie działa karta sieciowa. Laptop eMachines E720, Windows XP Professional SP 2. Jeżeli chodzi o zaporę to próbowałam wg. rad z tego forum i nic to nie dało. Korzystałam już z rad na innym forum, uruchamiałam programy MBAM i USBFIX Extras.Txt gmer2.txt OTL.Txt Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Czy to na pewno log z GMER wykonany w trybie pełnego skanowania a nie szybki preskan? Skąd takie podejrzenie: jest tu Symantec a log ma podejrzanie mało hooków od tego oprogramowania. Nie można uruchomić zapory systemowej, nie działa karta sieciowa. Ale konkretnie: co to oznacza? Czy jest jakiś specyficzny błąd? Proszę opisz dokładnie, bo na teraz nie ma żadnych znaków bezpośrednich, że z zaporą jest jakiś problem, a hasło "nie działa karta" w ogóle nie precyzuje na czym to polega..... 1. Dośpiewując sobie co masz na myśli można tu podejrzewać właśnie Symantec o robotę z obcięciem dostępu do sieci. Jego pliki stoją jako świeżo modyfikowane w zakresie 3 sierpnia, więc albo był on tu instalowany co dopiero lub aktualizował swoje komponenty. Możesz przetestować sytuację usuwając całkowicie Symantec, a w razie kłopotów posiłkuj się firmowym deinstalatorem Norton Removal Tool. 2. Patrząc w Dziennik zdarzeń, są błędy od usługi Nortona oraz taki: Error - 2010-08-14 02:35:41 | Computer Name = KOMPUTER | Source = Service Control Manager | ID = 7000Description = Nie można uruchomić usługi PCANDIS5 NDIS Protocol Driver z powodu następującego błędu: %%2 vs. DRV - [2006-03-01 19:53:54 | 000,032,128 | ---- | M] (Printing Communications Assoc., Inc. (PCAUSA)) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\pcandis5.sys -- (PCANDIS5) Wejdź w Dziennik zdarzeń i przeklej dokładne szczegóły tego błędu. A najlepiej z Dziennika z prawokliku na gałęzie Aplikacje + System wykonaj zapis do nowych plików EVT, pliki owe spakuj i tu podlinkuj na jakimś serwisie hostingowym. PS. DAEMON Tools Toolbar został usunięty w nienaturalny sposób. Zamiast ciąć przez skrypt OTL (który nigdy nie usunie wszystkich składników tylko te widzialne w logu) należało to po prostu odinstalować .... Aktualnie aplikacja rzekomo usunięta, tylko że nadal jest jej wpis w Dodaj / Usuń (i w rejestrze zapewne są inne zapisy w obszarach, których OTL nie listuje). Powątpiewam czy deinstalacja się teraz uda, bo cały folder programu poleciał. To uwaga poboczna, bo to nie jest tu teraz po prostu ważne, a korekty zawsze można wykonać. . Odnośnik do komentarza
kioto Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Odpowiadam: GMER - kliknęłam na SZUKAJ, dosyć długo skanowało,a potem zapisałam plik w notatniku. ZAPORA - przy starcie systemu pokazuje się dymek z informacją, że zapora nie jest włączona, próby włączenia nic nie dają. Zrobiłam wszystko co jest TU na forum opisane i nic. KARTA SIECIOWA - dołączam widok Menadżera urządzeń. Próbowałam aktualizować sterowniki, nie mam oryginalnych płyt instalacyjnych, ściągałam z Internetu, nie jestem pewna czy dobre, bo nic to nie dało. a tu są spakowane dzienniki dzienniki zdarzeń P.S. Działam trochę po omacku, bo nie wiem co się działo z tym laptopem, dostałam go w takim stanie, bez płyt instalacyjnych i nie mogę się dogadać z właścicielem... Odnośnik do komentarza
marcel Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Jako, że jestem nowy na forum to witam wszystkich. Czy instalowałaś sterowniki z tej strony ? http://support.emachines.com/em/driver/nb/e720.html Odnośnik do komentarza
kioto Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Przeinstalowałam system, a sterowniki do karty sieciowej znalazłam tutaj http://www.realtek.cz/realtek-download.php?realtek=RTL8103E&system=1 Wszystko działa i nie trzeba formatować dysku. Wnioski: - warto mieć płyty instalacyjne, - czasami trzeba robić kopie ważnych danych z dysku aby w razie czego zrobić format bez "bólu" Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi