Sevard Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Tak naprawdę, to Radeonów HD4850 już niewiele zostało w sprzedaży i wybór nie jest zbyt duży. Generalnie polecałbym modele z niereferencyjnym chłodzeniem od HIS, Sapphire, ASUSa, lub PowerColor, ale może być problem z dostaniem ich. Gigabyte nie są może wybitne, ale też nie są bardzo złe. Ich plusem jest dosyć wydajne chłodzenie i to, że można dorwać modele firmowo podkręcone w miarę rozsądnej cenie. Odnośnik do komentarza
Black Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 A o co dokładnie chodzi z tymi wejściami/wyjściami TV, albo HDMI, bo zauważyłem, że np. z pozoru dwa takie same Asusy, właśnie tym się różnią? TV to rozumiem - do podłączenia do telewizora, ale HDMI? Tutaj chodzi o podłączenie telewizora Full HD do karty graficznej? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Wyjście karty graficznej możesz podłączyć np. do monitora, telewizora, rzutnika o ile mają kompatybilne złącze lub zastosujesz odpowiednią przejściówkę. To samo odnosi się do HDMI czy Display Port. Zerknij na poniższe tabelki odnośnie standardu/możliwości HDMI. http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI Co do rozdzielczości jaką możesz ustawić to możliwości karty graficznej (także sterownika) to jedno, a możliwości monitora drugie - i te bym traktował jako wytyczne. Jeśli karta grafiki ma złącze TV-out to możesz wysłać obraz na telewizor. Po wybraniu w ustawieniach sterownika odpowiedniej opcji, najczęściej tzw. klonowania, możesz oglądać obraz na monitorze i TV. Bywa tak, że możesz podpiąć pod kartę grafiki dwa monitory niekoniecznie na tych samych złączach. Ale to już zależy od konkretnego przypadku i takich informacji szukaj w instrukcji karty grafiki. Wybór sposobu wyświetlania obrazu oczywiście za pomocą opcji sterownika. Są też rozwiązania, które umożliwiają podpięcie trzech bądź sześć monitorów (eyefinity). http://pl.wikipedia.org/wiki/Eyefinity Odnośnik do komentarza
Black Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Czyli zrozumiałem, że wejście/wyjście HDMI jest lepsze, nowocześniejsze od TV... Wiem, że "lepsze" to pojęcie względne, ale dobrze zrozumiałem, że HDMI jest nowocześniejsze i funkcjonalniejsze? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 HDMI jest lepsze, nowocześniejsze od TV... Co w tym kontekście rozumiesz przez pojęcie TV? Tak, jest to nowocześniejszy standard. Aczkolwiek Display Port z nim powalczy o prymat przynajmniej jeśli chodzi o połączenie komputer-monitor. M.in. dlatego, że jest to standard bezpłatny (chyba, że coś się zmieniło?), natomiast HDMI to technologia opatentowana i za stosowanie jej trzeba uiszczać dodatkowe opłaty licencyjne. Odnośnik do komentarza
Black Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Co w tym kontekście rozumiesz przez pojęcie TV? No, nie żartuj sobie. Przecież napisałem, że chodzi o wejście/wyjście HDMI i TV. Nietrudno się domyślić, że nie miałem na myśli telewizora. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zacznijmy od tego, że w karcie graficznej na śledziu nie ma WEJŚĆ są jedynie WYJŚCIA czyli gniazda WYJŚCIOWE, jeśli bierzemy pod uwagę karty bez modułów TV. A tak na marginesie Black, z tylu propozycji już niemalże zdefiniowanych to nie kupiłeś jeszcze żadnej karty? Iście spamerski wątek. Może temat zrobić jako przyklejony, po co tworzyć nowe tematy "JAKA KARTA GRAFICZNA" ? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja wobec tego tylko dodam, że jeśli karta grafiki ma wyjście HDMI, a monitor wejście HDMI = takowe użyj. Może to skutkować koniecznością zakupu kabla. Zależy od monitora czy takowy ma w zestawie. Odnośnik do komentarza
Black Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) A tak na marginesie Black, z tylu propozycji już niemalże zdefiniowanych to nie kupiłeś jeszcze żadnej karty? Nie, jeszcze nie kupiłem żadnej karty. Wbrew pozorom wybór karty graficznej nie jest łatwą sprawą dla laika w tym temacie... Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi