slawek481 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam! Mam problem dość sporego kalibru, otóż gram sobie, gram aż tu nagle monitor przechodzi w stan uśpienia, a dźwięk dalej leci nie reagował na żadne polecenia, nawet na Power na klawiaturze. Zresetowałem go, i oto usłyszałem sygnał BIOS (AMI, płyta ASUS P5KC) 1 długi i 3 krótkie. Ktoś mi podpowie, co to oznacza? Dodam, że taka sytuacja miała miejsce po raz pierwszy. Wyłączyłem go z przycisku, włączyłem jeszcze raz - uruchomił się normalnie. Dane sprzętowe: Zasilacz: Chieftec GPS-450AA 450W Płyta główna: Asus P5KC Procek: Intel Core2Duo E7300 Karta grafiki: Gainward Radeon HD3850 RAM: Kingston 2x 1 GB 800 MHz Kingston 2x 512 MB 667 MHz Dyski: Seagate ST3750528AS WDC WD1600AAJS-22PSA0 Napęd: Lite-on LH20A1H Monitor: Samsung SyncMaster 2043NW OS: Win XP x64 Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 oto usłyszałem sygnał BIOS (AMI, płyta ASUS P5KC) 1 długi i 3 krótkie Błąd pamięci ram. Tu już chyba wiesz co zrobić? Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Tak, wiem. Kilkugodzinny memtest lub od pierwszego błędu. Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Hm...masz 4 moduły. Zostaw na całą noc. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Luknąłem do Manuala od płyty, wg niej "One continuous beep followed by three short beeps" to "No VGA detected" czyli to jednak chyba nie RAM... Teraz powiedz mi, mam już sie psychicznie i fizycznie nastawiać na kupno nowej karty? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 BIOS AWARD? Specyfikacja mówi, że AMI (wtedy RAM), ale Twój manual wskazuje na AWARD. Wyjmij kartę z gniazda, wyczyść styki, włóż ponownie i dociśnij. Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Luknąłem do Manuala od płyty, wg niej "One continuous beep followed by three short beeps" to "No VGA detected" I dokładnie to będzie oznaczało przy tej płycie. Stosowna informacja jest w manualu. Także trzeba iść tym tropem Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Niestety, nie był to jednorazowy wybryk. Znowu ta sama sytuacja - gram, gram, czarny ekran, wylacza sie monitor, reset, 1 dlugi i 3 krotkie Zalaczam log z GPU-Z z temperaturkami GPU-Z Sensor Log.txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 @slawek481 Zwróć uwagę, że wentylator na karcie prawie stoi - 9%. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Ale to chyba jakieś przeklamanie jest. Poza tym nie mogę kontrolować obrotów wentylatora, nie mam takiej opcji w ATI Overdrive w CCC. PS. Gralem teraz ponad 40 minut w inną grę (NFS Carbon) - zero problemów. Zalaczam log: GPU-Z Sensor Log.txt A gra, podczas której zaczyna wariować to Rig'n'Roll. EDIT: Grzebiąc w CCC znalazłem coś takiego jak VPU Recover. W związku z tym, pytanie laika: Czy jest możliwość. iż z jakiejś nieznanej mi przyczyny, owe VPU Recover resetuje karte grafiki i z jakiegoś powodu ona już nie wstaje do następnego wyłączenia i ponownego włączenia zasilania? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Trochę to dziwne jest, ale ustal czy problem występuje tylko przy tej grze. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Trochę to dziwne jest, ale ustal czy problem występuje tylko przy tej grze. Wygląda na to, że tak. Dzisiaj 2h gry w NFS Carbon - zero problemów. Wczoraj grałem też w MoH:A - też bez problemów. A w Rig'n'Roll po 20 minutach robi się kongo... PS. Zastanawiam się też, czy może to być wina XP x64... Zainstaluje później Win 7 x64 i sprawdzę jak się sprawy miewają... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Poza tym nie mogę kontrolować obrotów wentylatora, nie mam takiej opcji w ATI Overdrive w CCC. Możesz: A w świetle poprzednich infirmacji - sprawdź fizycznie czy ten wentylek działa. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 @wieslaw531, nie mogę: Wiatraczek się obraca. Zainstalowałem tego Windows 7 x64 i problem ustąpił grałem w Rig'n'Roll jakąś godzinę i 20 minut i nic się nie działo Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 I bardzo dobrze. Ale którą masz wersję CCC? Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Jest to Gaiward Radeon HD3850, a wersja: Catalyst™ Control Center Version 2010.0706.2128.36662 świeżo pobrana ze strony ATI, ze sterownikiem w wersji 10.7 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Jeżeli do wentylka dochodzą tylko dwa druty a nie trzy to faktycznie możesz nie mieć możliwości regulacji obrotów. Ale zastanawia mnie fakt bardzo niskich obrotów - czyli jednak regulacja jest realizowana w inny sposób. EDYTA Nawiązując do Twojego postu #14 przypuszczam, że problem jest po stronie sterowników do tej karty dla konkretnego systemu. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Jeżeli do wentylka dochodzą tylko dwa druty a nie trzy to faktycznie możesz nie mieć możliwości regulacji obrotów. To prawda, są tylko dwa kabelki Powiem jednak ciekawostkę przyrodniczą: Włączając komputer, przez jakieś 1,5-2 sekundy mam "okazję" słyszeć wiatrak od karty pracujący na full speedzie (chodzi jak kosiarka...), następnie jest Beep, że POST przebiegło pomyślnie i wiatrak zwalnia. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Spróbuj wyłączyć w Bios Q&C lub coś podobnego. Nie znam tej płyty i na dzisiaj kończę. Ale poszukam. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 a jaki problem ściągnąć/zainstalować/uruchomić furmarka i obserwować czy obroty się podnoszą? VPU Recovery - można spokojnie wyłączyć. Ponadto gainward ma swój soft do regulacji/ustawiania profili obrotów wentyla. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Spróbuj wyłączyć w Bios Q&C lub coś podobnego Cool n' Quiet to od AMD, ja mam płytę Asusa Nie znam tej płyty i na dzisiaj kończę. Ale poszukam. Ok, dziękuję i miłej nocy. EDIT: a jaki problem ściągnąć/zainstalować/uruchomić furmarka i obserwować czy obroty się podnoszą? Może dlatego, że: FurMark v1.8.2 - Windows XP / Vista 32-bit (2010.04.19) a ja obecnie siedzę na Win 7 x64 Ponadto gainward ma swój soft do regulacji/ustawiania profili obrotów wentyla. Oo.. nie wiedziałem... A czy owe 'dwa kabelki' tak czy siak nie będą tu przeszkodą? EDIT 2: Odpaliłem tego Furmarka, wentylator zwiększa obroty po 62 stopniach, maksymalnie do 19%. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 "Zahacz" opcję "extreme burning" na pełnym ekranie tylko kontroluj na bieżąco temperaturę, jak jest za gorąco to wyłącz test. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Hehe już nie muszę Znalazłem to narzędzie od producenta GPU-Z - reguluje obroty aż miło (chociaż jest dla HD 4850 ) Najpierw szukałem na stronei Gainwarda, ale wygląda na to, że Gainward wypiął się na chipsety ATI i już nie produkuje kart, bo nie ma w ich downloadzie nic dot. ATI Jedyny mankament - minimalne obroty sterowane 'ręcznie' to 50%, ale da się przeżyć Dzięki @marekW, @wieslaw531 i @Tyrol PS. Boję się ustawiać więcej niż te 50% - chociażby z tego względu, że tyle ma podczas rozruchu (te same wrażenia słuchowe, a jeśli chodzi o ten rozruch to pisałem o tym w którymś poście wyżej ). Na 70% to już w ogóle buczy jak jakaś kosiara i wydaje z siebie bardzo wysoki dźwięk, więcej nie próbowałem z prostego względu, żeby go nie spalić. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 @slawek481 Zobacz jeszcze czy w tle nie działa Ci jakiś soft ASUSA typu C&Q (nie znam softu i płyt pod Pentium). Szczególnie jeśli instalowałeś drivery do płyty w stylu "Install all" lub podobnie. Asus często dołącza tego typu programy. I to może powodować problemy i konflikty. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Hm, jedyne co instalowałem z softu Asusa to Asus AI-Suite i tam jest moduł zarządzania prędkością wiatraków, ale tylko procesora i Chassis. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi