slayne Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Witam Mam następujący problem. W głownym katalogu dysku C: i D: występuje kilkadziesiąt plików exe z losowymi nazwami np. sdfqh.exe, vgyn6ewc.exe i inne. Skanowałem system Comodo antyvirus ale on nie widzi zagrożenia w tych plikach, a nie wiem co to jest. Od jakiegoś czasu nastąpiło także spowolnienie ładowania systemu oraz jego pracy. W czasie ładowania dysk bardzo długo pracuje i podczas pracy także praktycznie cały czas coś szuka. Oto wymagane logi: Extras.Txt OTL.Txt Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Pliki, o których wspominasz to część infekcji z mediów przenośnych. Przy podpiętym urządzeniu przenośnym, uruchom USBFix z opcji Listing i pokaż wynikowy raport. Odnośnik do komentarza
slayne Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zrobilem skan USBFix. Log ponizej UsbFix.txt W miedzyczasie pojawilo sie jeszcze coś innego czego wczesniej nie zauwazylem. Uruchomil sie samoistnie Internet Explorer i pojawila sie strona jakas z krzaczkami. Screen w zalaczniku. IE jest w wersji 6.0, ale nie jest w ogole uzywany, ale jak sie uda uporac z tymi smieciami to zrobie aktualizacje do najnowszej wersji. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Strona też jest wynikiem z kolei innej infkecji, którą też usuniemy. Urządzenie ma być teraz podpięte jeśli je posiadasz. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL O3 - HKLM\..\Toolbar: (Google Toolbar) - {2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F} - Reg Error: Value error. File not found O3 - HKU\S-1-5-21-1390067357-362288127-682003330-1003\..\Toolbar\WebBrowser: (Google Toolbar) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - Reg Error: Value error. File not found O4 - HKLM..\Run: [A15F39] C:\WINDOWS\system32\AC58E3\A15F39.EXE () O4 - HKU\S-1-5-21-1390067357-362288127-682003330-1003..\Run: [dso32] C:\Documents and Settings\Marek\Ustawienia lokalne\Temp\dsoqq.exe () O4 - Startup: C:\Documents and Settings\Marek\Menu Start\Programy\Autostart\A15F39.lnk = C:\WINDOWS\system32\AC58E3\A15F39.EXE () :Files 09lf.exe /alldrives 0fpdq2dw.exe /alldrives 12gn6id2.exe /alldrives 1gkbvsni.exe /alldrives 1hqup.exe /alldrives 1thes92p.exe /alldrives 1wf.exe /alldrives 31lyx.exe /alldrives 33r.exe /alldrives 3dcs9.exe /alldrives 8xcrbho6.exe /alldrives 9d6tpg.exe /alldrives 9fo3ar0j.exe /alldrives 9qqigqwf.exe /alldrives 9rfpp.exe /alldrives autorun.inf /alldrives awb3ryk.exe /alldrives ba.exe /alldrives bbjl2g.exe /alldrives bu8.exe /alldrives bveijo.exe /alldrives c2e.exe /alldrives ca.exe /alldrives cgaqyi.exe /alldrives chxnxyx.exe /alldrives cobn8w3.exe /alldrives df.exe /alldrives dqm.exe /alldrives e9naq.exe /alldrives eer6ril9.exe /alldrives eyruu.exe /alldrives f2kmj.exe /alldrives f662sjd.exe /alldrives fk.exe /alldrives g6jk.exe /alldrives g8k.exe /alldrives ggb6w.exe /alldrives hc3hvi0.exe /alldrives i8gcgmg.exe /alldrives i8ikdjwt.exe /alldrives img8hi.exe /alldrives iuvvl9f3.exe /alldrives ji83j.exe /alldrives k1d.exe /alldrives kmj.exe /alldrives lhhr8.exe /alldrives mh.exe /alldrives mi9al8rs.exe /alldrives mvmdh.exe /alldrives n0qls.exe /alldrives p3vwxx.exe /alldrives p6xebrnt.exe /alldrives p9rs.exe /alldrives Recycle.exe /alldrives pbyqfn.exe /alldrives qhbfqx.exe /alldrives qkm.exe /alldrives r3fhr.exe /alldrives r3x0k.exe /alldrives RECYCLER /alldrives RESTORE /alldrives rfg.exe /alldrives rhwhin.exe /alldrives s1.exe /alldrives sdfqh.exe /alldrives sywyrl0q.exe /alldrives tgt.exe /alldrives twhvna.exe /alldrives utcddeq.exe /alldrives vgyn6ewc.exe /alldrives vi8f.exe /alldrives wa.exe /alldrives wkimt.exe /alldrives ws.exe /alldrives wyskq6lt.exe /alldrives x3xh.exe /alldrives xjb3.exe /alldrives y6cqb2is.exe /alldrives yqq8eqil.exe /alldrives ysyjq1bs.exe /alldrives C:\WINDOWS\system32\AC58E3 C:\WINDOWS\system32\35DDF5 C:\Documents and Settings\Marek\Ustawienia lokalne\Temp C:\Documents and Settings\Marek\Menu Start\Programy\Autostart\A15F39.lnk :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2] [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "SuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Hidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "ShowSuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL] "CheckedValue"=dword:00000001 [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\SuperHidden\Policy\DontShowSuperHidden] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\SuperHidden\Policy\DontShowSuperHidden] @="" :Commands [emptyflash] [emptytemp] [clearallrestorepoints] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL i nowy log z USBFix. Odnośnik do komentarza
slayne Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Log po przejsciu skryptu w OTL otl_skrypt_log.txt nowe logi z OTL OTL2.Txt Extras2.Txt Nowy log z USBFix UsbFix2.txt ps. Ja oprócz tego pendrive'a co jest podpięty posiadam jeszcze dysk 2,5" podłączany przez USb ale obecnie go nie mam bo pożyczyłem. Na nim pewnie też są jakieś infekcje ale bede go miał dopiero za jakiś tydzień. Jak będzie trzeba postąpić, żeby komp sie znowu nie zainfekował? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Wygląda na to, że wszystko poszło jak trzeba. Do wykonania jeszcze poniższe punkty 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Użyj opcji Vaccinate z USBFix w celu zabezpieczenia przed infekcjami z mediów. 3. Wykonaj obowiązkowe aktualizacje: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216011FF}" = Java 6 Update 11 "{1BC4026B-1957-4514-9058-2B542557F143}" = Opera 9.63 Szczegółowe instrukcje: INSTRUKCJE. . Odnośnik do komentarza
slayne Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Ok. Zrobiłem 1 i 2 punkt. Aktualizacje właśnie się sciągają. Ponawiam jeszce pytanie co do tego zewnetrznego dysku co posiadam. Czy jak go podłączę to nawet jakby były na nim jakieś infekcje to nie przejdą na komputer bo za pomocą USBFix zabezpieczyliśmy dyski? Po podłączeniu po prostu usunać te pliki z losowymi nazwami? ps. na dysku D: pozostał mi taki folder recovery z dziwnymi plikami i zajmuje około 1,5 GB. Czy mogę to usunąć? Co to jest? Poniżej screen listy plików. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Jak będziesz miał dysk zewnętrzny to możesz go podpiąć i wykonać log z USBFix. Temat pozostawię ci otwarty. ps. na dysku D: pozostał mi taki folder recovery z dziwnymi plikami i zajmuje około 1,5 GB. Czy mogę to usunąć? Co to jest? Nie wiem co to jest i ja bym tego nie usuwał. Odnośnik do komentarza
slayne Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Odzyskałem dysk i po podłączeniu okazało się, że na nim są także takie pliki jak były na dyskach. Zapuściłem Avirę i usunęła 77 plików. Log z aviry: avira.txt Potem zrobiłem log z USBFix na wszelki wypadek. UsbFix3.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 USBFix nie wykazuje infekcji więc sprawa wygląda na zakończoną. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Dopowiem w tej kwestii: ps. na dysku D: pozostał mi taki folder recovery z dziwnymi plikami i zajmuje około 1,5 GB. Czy mogę to usunąć? Co to jest? To wygląda na dane odzyskane jakimś programem do ratowania skasowanych plików, aka "szczątki". Wskazuje na to: nazwa katalogu, formuła nazewnicza plików, a także ich charakter = przykładowo są tu pliki z ikoną dokumentu tekstowego czy IrfanView, co mi sugeruje, że to są odzyskane z dysku pliki TXT i graficzne. Mógłbyś spróbować podejrzeć przykładowe, co w nich w ogóle jest np. w Notatniku otworzyć plik o nazwie ,(00002), a w IrfanView plik o nazwie 0(00007). Poza tym, "do pary" niejako mi się łączy inny folderek widzialny w drzewie po lewej, o wymownej nazwie "odratowane doci". Taka nazwa mi mówi, że jakieś ratowanie danych tu kiedyś było. Więc? . Edytowane 26 Września 2010 przez picasso 27.09.2010 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi