jaro0610 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Witam !!! Nie rozpisując się mój komputer padł ofiarą ataku wirusa UKASH. Zgodnie z poradnikiem na forum które znalazłem wcześniej przeskanowałem PC programem HitmanPro. Co prawda teraz mogę włączyć normalnie system ale domyślam się że ślady infekcji pozostały. Poniżej moje logi. Z góry dziękuję za poświecono czas i pomoc. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Nie przedstawiłeś wyników skanu z HitmanPro. Skoro problem ustąpił, to dlaczego logi są z poziomu Trybu awaryjnego? W bieżącym logu widzę po infekcji cały folder C:\BOS oraz adware SearchYa. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\BOS C:\Users\Jaro\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\k4x16i8d.default\searchplugins\searchya.xml :OTL IE - HKCU\..\SearchScopes\{2FA6685D-C672-466B-B8B2-FB668C13F80F}: "URL" = "http://searchya.com/?chnl=dcom-100&s=1&cr=837630667&cd=2XzutAtN2Y1L1QzutN0D0TzutBtDtCtBtDyCtDyD&q={searchTerms}" FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "SearchYa!" FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@esn/esnlaunch,version=1.102.0: C:\Program Files (x86)\Battlelog Web Plugins\1.102.0\npesnlaunch.dll File not found FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@esn/esnlaunch,version=1.116.0: C:\Program Files (x86)\Battlelog Web Plugins\1.116.0\npesnlaunch.dll File not found :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware SearchYa Toolbar on IE and Chrome. Otwórz Firefox i powtórz demontaż searchya.com. Otwórz Google Chrome i w Opcjach ustaw ludzką stronę startową. 3. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) z poziomu Trybu normalnego. Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1. . Odnośnik do komentarza
jaro0610 Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Zrobiłem chyba wszystko. Log poniżej. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 (edytowane) Nie dodałeś loga z wynikami usuwania OTL, lecz podarujemy to sobie (widoczne pozytywne zmiany w nowym skanie OTL). Przejdź do tej porcji zadań: 1. Czy na pewno odinstalowałeś adware także w Firefox? Nadal to widzę. Jeśli deinstalacja się odbyła, to przez SHIFT+DEL skasuj folder: C:\Users\Jaro\AppData\Roaming\mozilla\Firefox\Profiles\k4x16i8d.default\extensions\ffxtlbr@searchya.com Podobnie, w Google Chrome nadal jako strona startowa ten śmieć: ========== Chrome ========== CHR - homepage: "http://searchya.com/?chnl=dcom-100&s=0&cr=837630667&cd=2XzutAtN2Y1L1QzutN0D0TzutBtDtCtBtDyCtDyD" Czy jest tu jakiś problem z przestawieniem tego w Opcjach? 2. W OTL uruchom Sprzątanie, które skasuje z dysku OTL wraz z kwarantanną. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Wykonaj podstawowe aktualizacje: KLIK. Z Twojej listy zainstalowanych o które wersje mi chodzi: Internet Explorer (Version = 8.0.7601.17514) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== 64bit: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"Office14.PROPLUS" = Microsoft Office Professional Plus 2010 ----> brak SP1 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.0 - Polish"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX (wersja dla IE)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wersja dla Firefox)"Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl)"Mozilla Firefox 8.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 8.0.1 (x86 pl) . Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez picasso 21.08.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi