Kondzios Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Witam mam problem. Komputer nie czyta mojego przenośnego twardziela. W ogóle go nie widzi, ani w Moim Komputerze ani jako dodatkowy sprzęt. Co dziwne, kontrolka na dysku się świeci, a sam dysk wydaje jakieś dziwne odłgłosy, coś w stylu pikania. Czy da się jakoś te dane odzyskać? Bo było ich dosyć dużo. NIe wiem czy gwarancja jeszcze obowiązuje. Mój twardziel to Seagate Expansion 500 GB. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Czy problem jest również na innych portach? Jak wygląda Zarządzanie dyskami? Czy zasilanie jest poprawne (zasilacz dodatkowy lub kabel Y-USB - nie czytałem specyfikacji dysku). A odgłosy mogą świadczyć o mechanicznych uszkodzeniach. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Na żadnym porcie nie działa. W ogóle nie wyświetla mi czegoś w stylu: Znaleziono nowy sprzęt. Tak jakby komputer go w ogóle nie widział. Podczas gdy kontrolka pokazuje, że dysk jest podłączony. Kabel USB jest sprawny, ale na wszelki wypadek podłączyłem inny, nadal nic. Jak pisałem wyżej, jeżeli nie mam gwarancji, to jest jakiś sposób by odzyskać te dane? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Czy w Zarządzaniu dyskami jest widoczny? Ponawiam pytanie odnośnie zasilania - zasilacz czy kabel Y-USB. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Warto zrobić prosty test czy jest widoczny spod innego systemu (np. Ubuntu odpalony z płytki). Jeśli masz inny kabel, to wypróbuj go. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Niestety nie EDIT: Może odkopie gdzieś mojego starego Ubuntu, jednak podłączałem go również do mojego drugiego komputera i nadal nic. Pożyczałem dysk siostrze, zapytam się jej czy czasem jej gdzieś nie spadł. Pozdrawiam Kabel Y-USB Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi