Vista Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Witam, przez przypadek zamiast usunąć zadania drukowania nacisnęłam usuń drukarkę i teraz mam problem Okazało się, że zostało usuniętych kilka plików z Windowsa. Kiedy chciałam zaistalować nowgo Nortona otrzymałam informację o braku zgodności systemu operacyjnego (zakupiony Norton jest zgodny z systemem Vista). Podczas ponownej próby instalowania drukarki HP otrzymałam informacje o braku następujących plików: slbcsp.dll, sccbase.dll, gpkcsp.dll, Enum Czy to poważny problem? Nestety nie jestem w stanie wykonać przywracania systemu będę wdzięczna za pomoc w tej kwestii.Jak mogę rozwiązać ten problem? Jak przywrócić pliki? Czy to wystarczy? Chciałam zaznaczyć, że jestem laikiem i mam nadzieję, że sama sobie poradzę. Będę wdzięczna za pomoc. Na chwilę obecną na jednym z forum zostałam poproszona o wykonanie polecenia: sfc /scannow i taką informacje otrzymałam: Funkcja ochronna zasobów systemu Windows odnalazła uszkodzone pliki ale nie może naprawić niektórych z tych plików. Szczegóły znajduja się w pliku CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log. Na przykład C:Windows\Logs\CBS|CBS.log Będę wdzięczna za pomoc w tym zakresie. CBS.Log.windir\Logs\CBS\CBS.log na przykład Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Prześlij nam log przefiltrowany do znaczników [sR] KLIK Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Witam, w załaczniku przesyłam przefiltrowany plik. Zauwazyłam, że zostały tu zapisane informacje z dnia wczorajszego. Wczoraj próbowałam bezskutecznie wykonać funkcję przywracania systemu. SR.txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Jak uruchamiałaś sfc /scanow? Na jakim koncie używasz kompa? Pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń. Pokaż obrazek z HWInfo - System Summary (pobierz stosowną wersję do systemu x86, lub x64). EDYTA A to: Kiedy chciałam zaistalować nowgo Nortona otrzymałam informację o braku zgodności systemu operacyjnego (zakupiony Norton jest zgodny z systemem Vista). ewidentnie może świadczyć o braku SP2. Edytowane 17 Lipca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Witam, sfc /scannow uruchamiałam przez cmd, otwierając jako administrator. Jak mam dostać sie do Menadżera Urządzeń? O co chodzi z HWInfo ? Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Podaj listę kont obecnych w twoim systemie i zaktualizuj system, bo najprawdopodobniej nie masz SP2, co wykazał wieslaw531. EDIT Dodaj wspomniany wyżej log z HWInfo. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 (edytowane) Jak mam dostać sie do Menadżera Urządzeń? Mój komputer -> PPM (Prawy Przycisk Myszy) -> Właściwości -> Menadżer Urządzeń (pokaż obrazek). O co chodzi z HWInfo ? Masz kliknąć na linka (HWInfo - niebieski) , pobrać plik, zainstalować i pokazać obrazek taki jaki podałem wyżej. Możesz podać prostsze info -> Mój komputer -> PPM -> Właściwości (obrazek). Generalnie interesuje mnie czy masz zainstalowany SP2 - obawiam się, że nie i to mogą być problemy z Nortonem. EDYTA @gacek Przeczytaj posty autorki. Edytowane 17 Lipca 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Witam, czy jest jakiś inny sposób aby sprawdzić czy jest SP2? Chodzi mi o to czy muszę ściągać ten program? Pozdrawiam, Ania Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Nie mam visty ale to chyba jest we właściwościach systemu. Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Otworzyłam menadżer urządzeń tylko nie wiem jak idszukać SP2. A co z tymi brakującymi plikami, o których pisałam powyżej? Pozdrawiam, Ania Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Nie mam visty ale to chyba jest we właściwościach systemu. PPM na Moj komputer > Własciwości i w oknie które sie pojawi bedzie pisało jaki system i jaki ServicePack jest zainstalowany. tutaj masz wszystko http://forum.dobreprogramy.pl/jak-sprawdzic-jaki-mam-service-pack-t325752.html Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 We właściwościach pod nazwą systemu nie ma napisu ServicePack tylko Uaktualnij system Vindows Vista. Jak to kliknę to mogę jedynie uaktualnic do wersji windows vista Ultimate. dodatkowo wykonałam sfc /verifyolny i otrzymałam komunikat: Funkcja Ochrona zasobów systemu windows odnalazła naruszenia integralności. Szczegóły znajduja się w pliku CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log Jak to odczytać? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 No to na początek aktualizacja Visty. Najpierw instalacja SP1, potem SP2. Nic dziwnego ze są błedy i programy nie chcą się instalować. Jak to kliknę to mogę jedynie uaktualnic do wersji windows vista Ultimate. To zupełnie inna sprawa. Pobierz Service Pack1 http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=910 potem po instalacji pobierz SP2 i zainstaluj http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=15278 Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Ale jak to się stało, że podczas pomyłkowego usuniecia drukarki zaginął SP2 i reszta plików? Czy to możliwe? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Ale jak to się stało, że podczas pomyłkowego usuniecia drukarki zaginął SP2 i reszta plików? A jesteś pewna, że w ogóle miałaś SP2? Pobierz FarbarServiceScanner , zaznacz wszystko i kliknij w Skanuj>Przedstaw raport http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-service-scanner/ Zrób też logi z OTL, bo na razie to sa sprzeczne informacje https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/#1 Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Do tej pory bez problemu instalowałam płytki z Nortonem a po problemie z drukarką nie mogłam go zainstalować Już czytam dalsze instrukcje i działam. Czy ta strona z Ferbar i program są bezpieczne bo blokuje mie je Norton (działam na drugim komputerze)? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Wiesiowi ostatnio Norton blokował OTL. Strona jest bezpieczna dodaj ja do zaufanych. Ostatnio, Nortonek jest za bardzo troskliwy I jeszce jedno używaj opcji Edytuj jak nikt nie odpisał Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 W załączniku przesyła raport. nie jestem pewna czy dam radę z OTL. Raport.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 nie jestem pewna czy dam radę z OTL Pobierasz OTL, uruchamiasz i zaznaczasz wszystko jak na obrazku. Klikasz w Skanuj. Czekasz, jak program skończy pojawia się logi. OTL.txt i Extras.txt. Dodajesz jako załczniki do posta. Czy ta drukarka którą wyciełaś to HP? Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Tak - drukarka HP1410 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Tak - drukarka HP1410 Fajnie. Czekam na logi z OTL Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 OTL się skanuje. A może od razu trzeba na nowo skonfigurować system. Jak kupowałam komputer to otrzymalam informację, że instalacyjną Vistę mam na drugiej partycji. Pytałam o płytkę ale powiedziano mi, że to wystarczy. Tylko jak to przeinstalować od nowa. wolałabym tego uniknąć. Nie spodziewałam się, że taki przypadek może zrobic tyle kłopotu. Dlaczego od razu usunęła sie drukarka. Przeważnie w takich przypadkach należy powtórnie potwierdzić. Zastanawiam sie nad tym i dochodzę do wniosku, że być może ta drukarka nie była kompatybilna z Vistą i nie wiadomo dlaczego za pierwszym razem sie zainstalowała i działała. Czy przy instalowaniu systemu od nowa zawsze tracę wszytsko? Jak to wykonać aby mieć wszystkie dokumenty itp. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Czy przy instalowaniu systemu od nowa zawsze tracę wszytsko? Jak to wykonać aby mieć wszystkie dokumenty itp. To zdązysz zawsze zrobic. Jaki to komputerek? Laptopik? Marka model? Doczekamy sie na logi z OTL? Funkcja Ochrona zasobów systemu windows odnalazła naruszenia integralności. Szczegóły znajduja się w pliku CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.logJak to odczytać? Start > Wszystkie programy > Z prawokliku na Wiersz polecenia > Uruchom jako admin w okno konsoli wklej polecenie findstr /c:"[sR]" %windir%\logs\cbs\cbs.log >sfc.txt & start notepad sfc.txt na pulpicie powinien pojawić sie log. Wstaw go jako załacznik Odnośnik do komentarza
Vista Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Witam ponownie, Laptop HP Pavilion dv6000 w załączniku przesyłam zapisany log. Czy coś z niego wynika? SRnew.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Czy coś z niego wynika? Wynika że wszystko zostało naprawione. Sprawdx czy masz w panelu dodaj usuń oprogramowanie od drukarki? Jak jest uruchom deinstalator a potem ponów instalację urzadzenia na nowo. O logach z OTL nie wspominam bo sie ich nie doczekam chyba? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi