Rafael Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Witam posiadam MS Excel 2007. W kolumnie posiadam adres strony interentowej (zgodnie z rysunkiem 1 - są to oczywiście adresy przykładowe). Problem polega na tym, że excel nie rozpoznaje zawartości komórek jako hiperłącze prowadzącego do tej strony. Po spojrzeniu w ustawienia hiperłącza danej komórki widać, że pole adres jest puste (rysunek 1). Aby zawartość komórki stała się hiperłączem należy w polu "wstawianie hiperłącza" wpisać/wkleić ręcznie adres pod który prowadzić ma kliknięcie (rysunek 2). Nie jest to duży problem przy kilku komórkach, ale mam ich ok. dwóch tysięcy, w związku z tym ręczna zmiana hiperłącza w każdej komórce jest niemożliwa (lub conajmniej bardzo pracochłonna). Adresy kopiowane są do excela z paska adresu przeglądarki internetowej (Firefox). Proszę o pomoc, jak masowo zmienić zawartość komórek na hiperłącza za pomocą kliknięcia/formuły. Dodam, że malarz formatów nie działa (nie zmienia zawartości komórek w hiperłącza), nie działa także próba stworzenia makra (makro stworzone w jednej komórce (czyli ręczne wpisanie w komórce www.onet.pl adresu www.onet.pl w oknie "wstawianie hiperłącza) przy jego użyciu poprzez skrót klawiaturowy w każdej nowej komórce wkleja adres www.onet.pl). Nie działa także próba kopiowania formatów do pozostałych komórek. Mam nadzieję, że w miarę jasno przedstawiłem problem. Gdyby potrzebne było doprecyzowanie tematu proszę o informację. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza
Corwinus Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Zakładając, że w kolumnie A masz wklejone adresy z przeglądarki. Do komórki B1 wpisujesz formułę "=HIPERŁĄCZE(A1)" a następnie 2 razy klikasz w prawy dolny róg komórki B1(po zaznaczeniu jej) i formułę powinieneś mieć przekopiowaną w dół. Teraz w kolumnie B powinieneś mieć hiperłącza. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rafael Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Dziękuję za odpowiedź. Zastosowałem się do podanych wskazówek, jednak nie przyniosły one rozwiazania. Po wpisaniu do komórki obok podanej formuły excel nie wykonuje żadnej akcji. Przeciągnięcie formuły w dół kolumny powoduje tylko skopiowanie treści formuły do kolejnych komórek. W miarę obrazowo starałem się to przedstawić na załączonym obrazku. Niemniej dziękuję za chęć pomocy. Może ktoś z forumowiczów wie jak rozwiazać ten problem? Odnośnik do komentarza
Corwinus Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Wpisz formułę bez " " i będzie dobrze. Pzdr Odnośnik do komentarza
Rafael Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Dziękuję za wskazówkę. Po wpisaniu formuły bez cudzysłowu wszystko śmiga jak ta lala. Pozdraiwam! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi