Skocz do zawartości

Mój komputer skanuje porty innej maszynie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem tego typu, że jeden z komputerów skanuje mi porty drugiego kompa co 15 min. i wykrywa to Eset Smart Security. Zainfekowany komp wcześniej miał Avast, a po instalacji Eseta został przeskanowany i coś tam usunął, ale problem skanowania portów jest nadal. Oba komputery mam podłączone do routera. Próbowałem użyć Combofix, RiKlii, a on nadal skanuje. Proszę o pomoc w załączeniu logi z OTL i Extras.

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Brak tu jakichkolwiek oznak infekcji, ale nie sprawdzony drugi komputer. I w związku z brakiem znaków infekcji:

Mam problem tego typu, że jeden z komputerów skanuje mi porty drugiego kompa co 15 min. i wykrywa to Eset Smart Security.

Baza wiedzy ESET: How do I resolve "Detected Port Scanning Attack" notifications? (Part II). I jak mówi ESET, skanowanie portów nie jest dowodem infekcji:

Important! The notification below indicates that ESET Smart Security has detected and blocked an intrustion attempt. It does not indicate that your system is infected.

Zainfekowany komp wcześniej miał Avast, a po instalacji Eseta został przeskanowany i coś tam usunął, ale problem skanowania portów jest nadal.

Jaki tu dowód zainfekowania komputera jest? Konkrety proszę. I co było usuwane, również konkrety tzn. raporty z narzędzi.

Próbowałem użyć Combofix, RiKlii, a on nadal skanuje.

Na temat używania ComboFix, i gdzie log z niego (zasady obowiązkowo to punktują): KLIK. A RKill nie służy do usuwania trwałego, tylko zabija procesy i nic więcej (akcja tymczasowa do następnego resetu): KLIK.

PS. I drobne usuwanie odpadków adware przeprowadź:

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
IE - HKU\S-1-5-21-1387010487-238118090-295124475-1000\..\SearchScopes\{03752DC1-822B-4c4b-A8CD-17139D29BDF0}: "URL" = "http://search.speedbit.com/searchresults.asp?src=default&q={searchTerms}"
IE - HKU\S-1-5-21-1387010487-238118090-295124475-1000\..\SearchScopes\{171DEBEB-C3D4-40b7-AC73-056A5EBA4A7E}: "URL" = "http://websearch.ask.com/redirect?client=ie&tb=NRO&o=101913&src=crm&q={searchTerms}&locale=en_US"
IE - HKU\S-1-5-21-1387010487-238118090-295124475-1000\..\SearchScopes\{7F4EFF06-7032-458e-AE16-1C1D8255C28A}: "URL" = "http://home.speedbit.com/search.aspx?site=shdefault&pid=%s&aid=%s&shr=%d&q={searchTerms}"
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Speedbit"
FF - prefs.js..browser.search.defaulturl: "http://home.speedbit.com/search.aspx?site=shdefault&pid=%s&aid=%s&shr=%d&q="
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Speedbit"
FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "Speedbit"
FF - prefs.js..keyword.URL: "http://home.speedbit.com/search.aspx?site=shdefault&pid=%s&aid=%s&shr=%d&q="
[2010-12-20 11:44:24 | 000,002,254 | ---- | M] () -- C:\Users\user\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\o2gldnym.default\searchplugins\askcom.xml
[2012-06-28 13:24:00 | 000,002,520 | ---- | M] () -- C:\Users\user\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\o2gldnym.default\searchplugins\speedbit.xml

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mozilla\Firefox\Extensions]
"{0329E7D6-6F54-462D-93F6-F5C3118BADF2}"=-
"searchpredict@speedbit.com"=-

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Na koniec Sprzątanie w OTL.

2. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Po tym zaś Uninstall.

.

• 2 tygodnie później...

Witam,

zastosowałem się do powyższych wskazówek i niestety efekt jest nadal ten sam. Teraz nawet Eset wyrzuca komunikat o próbie skanowania portów z częstotliwością co 5 minut.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na komputerze są trzy profile użytkowników. Wszystkie jednak operacje robiłem z poziomu admina.

W załączeniu logi z OTL i Adwcleaner.

AdwCleanerS1.txt

otl-1.txt

• 3 tygodnie później...

Podaj jeszcze logi z tego drugiego komputera.

zastosowałem się do powyższych wskazówek i niestety efekt jest nadal ten sam. Teraz nawet Eset wyrzuca komunikat o próbie skanowania portów z częstotliwością co 5 minut.

Ale co konkretnie wykonałeś? Czy zrealizowałeś z artykułu ESET ustęp "Part II: Disable intrusion detection notifications", czyli wyłączenie powiadomień? I przypominam, to działanie nie utnie tej aktywności (ESET nadal będzie blokował skanowanie) tylko ma w zamierze przełączyć na mało inwazyjny dla użytkownika tryb logowania, a samo zjawisko nie jest potwierdzeniem infekcji w systemie.

"Important!

Remember that these notifications indicate that ESET Smart Security has detected and blocked an intrusion attempt - they do not indicate an infection. ESET will continue to block these attacks even after notifications are disabled."

Reszta podanych zadań (skrypt do OTL + AdwCleaner) nie mają związku ze sprawą. Nawiasem mówiąc, wygląda iż skrypt do OTL chyba przetwarzałeś dwa razy, bo prawie wszystko ma status "not found".

.

Edytowane przez picasso
18.09.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...