Marzena0609 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Witam serdecznie, U mnie też wkradł się wirus i pojawił się komunikat, że komputer został zablokowany przez policję. Można go uruchomić poprzez na innym koncie/użytkowniku. Wiem, że komputer ogólnie jest zainfekowany. Bardzo proszę o pomoc i proszę też o wyrozumiałość i cierpliwość. Dołączam pliki ze scanu Dziękuję PRZEPRASZAM, NIE DOCZYTAŁAM ODNOŚNIE TEMATU, A NIE WIEM CZY DA SIĘ GO ZMIENIĆ. POWINIEN BRZMIEĆ TAK:" KOMPUTER ZABLOKOWANY PRZEZ POLICJĘ" OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Tutaj są dwie infekcje naraz - Weelsof (ten od blokady) i rootkit ZeroAccess w starszej wersji + śmieci sponsoringowe. Ogólnie system totalnie zaśmiecony. Najpierw usuwanie infekcji. 1. Uruchom zgodnie z opisem ComboFix. 2. Gdy ukończy pracę wklej z niego wynikowy log oraz wykonaj nowe logi z OTL Odnośnik do komentarza
Marzena0609 Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam serdecznie, Dziękuję za odpowiedź, ale ja chyba nie będę w stanie sama tego zrobić. Co by mi Pan radził w takiej sytuacji? Może najlepiej oddać komputer do serwisu? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Dasz radę zrobić. To proste. Masz cały opis w linku, który dałem wyżej. Po prostu pobierz i uruchom narzędzie, podaj potem wymagane raporty. Serwis to nie jest dobry pomysł. Odnośnik do komentarza
Marzena0609 Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Dziękuję za wiarę we mnie, ale czytając opis jestem przerażona, że coś mogę zrobić nie tak, nie odinstalować wszystkiego co należy i w ogóle zepsuć cały system... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Marzena0609, w Twoim przypadku wystarczy wejść w Tryb awaryjny Windows i po prostu uruchomić ComboFix. Pozwolić mu skończyć, po restarcie przedstawiasz log.... Odnośnik do komentarza
Marzena0609 Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Witam ponownie, Jest tak: komputer, który próbowałam naprawić jest mojej znajomej. Niestety próbowała go naprawić "w tzw. międzyczasie" osoba niemająca zielonego pojęcia i coś porobiła, nie wiedząc dokładnie co... Nie można było już wogóle uruchomić tego komputera i automatycznie po uruchomieniu komputera system uruchamiał się tak jakby w funkcji managera pokazując dwie możliwości zainstalowania od nowa Windowsa. Po konsultacji otrzymałam zgodę na ponowne zainstalowanie systemu, gdyż zbyt wiele danych na nim nie było - jedynie kilka zdjęć i filmów. Komputer już działa. Jakieś sugestie, żeby ponownie nie dać się wirusowi? Obecnie jest zainstalowany Norton w wersji próbnej(60 dni) i przeglądarka domyślna Internet Explorer. Naprawdę Wielkie dzięki za wsparcie!!! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Jakieś sugestie, żeby ponownie nie dać się wirusowi? Do czytania wątek na forum: KLIK. Czyli standardowe rzeczy ... uwaga przy nawigacji sieciowej, aktualizacje oprogramowania, osłona rezydentna, bloker reklam ... . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi